Érdekes módon, bár a gyerekek alapvető ellenérzésekkel viseltetnek a kelkáposzta irányában, a rakott kelt kicsi koruk óta megeszik, kiszámíthatatlanul hol több, hol kevesebb lelkesedéssel. Így aztán ez is az én kis családi menzám egyik alap darabja lett.
Először a húst készítem el:
kevés olajon megdinsztelek
1 fej (kb 10 dkg) hagymát, majd következik
50 dkg darált hús,
1 gerezed fokhagyma, majd
sózom, borsozom és puhára párolom, Ha már majdnem kész megszórom
majorannával is.
Közben megfőzök
egy csésze (kb 25 dkg) rizst (én a kevés olajon megpirítós és másfélszeres vízzel megpárolós módszert alkalmazom), majd összekeverem a hússal.
1 fej kelkáposzta külső leveleit leszedem, torzsáját kivágom, majd a leveleket egyenként leszedegetve kettévágom őket úgy, hogy a vastag levélereket kivágom közben. Tisztán mérve nekem 50 dkg lett. A káposzta leveleket
őrölt köménnyel és
húsleves kockával ízesített vízben pár percig főzöm.
Egy tűzálló tálat kevés olajjal kikenek és a következőképpen rakom össze: beleteszem a levelek 1/3-át, erre a rizs-hús keverék felét, kb 1 dl tejfölt, majd a káposzta újabb 1/3-a, a rizs-hús keverék másik fele, újabb 1 dl tejföl, majd a maradék kel és arra még 2 dl tejföl.
200 fokos sütőben 50-60 percig sütöm.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.