Hétvégén Göteborgban töltöttünk pár napot, látogatóban voltunk. Sokat nem tudtam a városról, még az országról se nagyon. Bár az utóbbi évek egyik kedvence volt nálam a Tetovált lány trilógia, azért ez nem feltétlenül Svédország országimázs könyve :)
A svéd gasztronómiáról pedig még ennyit sem tudtam. Kb a svédasztal, húsgolyók, lazac szavak ugrottak be róla. Ehhez képest kiderült, hogy ebben a kb. félmilliós városban 3 Michelin csillagos étterem is van... No, ezekben nem ettünk. Megkóstoltunk azért néhány specialitást, vagy ha éppen nem, de az érdeklődésemet felkeltették a következő ételek:
Knackebröd: lapos, ropogósra sült kenyérféle. A csomagolt változatok kint sem ízlettek különösebben, de a pékségből frissen vásárolt annál inkább! Azt hiszem, ez lesz az első, amit kipróbálok majd itthon.
Köttbullar: az a bizonyos (IKEA-s) húsgolyó. Gyorsbüfében ettük, tehát nyilván nem az igazi házias változat, de ízlett így is. Szintén az itthon is kipróbálandó kategória.
Pittypanna: apróra vágott krumpli, hagyma, sonka és húsdarabok serpenyőben megsütve, esetleg tükörtojással tálalva. Mi ezúttal tojás nélkül, köretként ettük (natúr grillezett lazachoz - nyami), csak hogy ezt is megkóstoljuk.
Kanelbulle: fahéjas csiga. Ezt végül nem sikerült megkóstolnunk, pedig tényleg minden sarkon árulják, de egy esős hétvégi délutánra nem tűnik rossz ötletnek.
Janssons frestelse: ilyet sem ettünk, de szívesen kipróbálnám egyszer: tulajdonképpen egyfajta halas (heringes, vagy szardellás), tejszínes rakott krumpli.
Egyelőre ennyi. Egy esetleges újabb kirándulás után talán újabb ötletek is lesznek :)
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Svéd karácsony 2011.12.23. 11:56:05
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.