A recept Lajos Maritól származik és hosszú évek óta ez a névnapi tortám, merthogy Eszter nap környékén tart már az eperszezon. Az íze a szokásos, friss és gyümölcsös lett, az állagával ezúttal nem voltam megelégedve (talán mert eléggé kapkodva készítettem), de a család nem nagyon esett kétségbe emiatt és hamar nyoma veszett... :)

Azóta visszatértem a normál zselatinos készítéshez, úgy jobb az állaga. A férjem pedig felvetette, hogy mi lenne, ha egyszer kekszes alappal készíteném, mert szerinte úgy még jobb lenne. Egy próbát megér majd!

epres túrótorta 2013.JPG

 A szeletes kép még az előző, kicsit folyósabb változatból származik.

Egy kapcsos tortaforma alját kirakom valamilyen ízes lébe (eperszörp, Limoncello, limonádé) mártogatott babapiskótával.

0.5 kg túrót

15 dkg porcukorral,

1 citrom levével és héjával rúdmixerrel krémesre keverek.

1.25 dkg (fél zacskó) zselatint 

1 dl tejszínnel összemelegítek és a túrókrémhez keverem.

4 dl tejszínt

2 zacskó vaníliás cukorral habbá verek és ezt is a krémhez adom. A krém felét a piskótákra kenem, majd kirakom

kb 0.5 kg felkockázott eperrel. Erre jön a krém másik fele amit aztán újra 

kb  25-30 dkg eperrel rakunk ki, majd

piros tortabevonó zselével bevonjuk. Néhány órára, de leginkább egész éjszakára hűtőbe tesszük. ( A kapcsos formát hamarabb is levehetjük róla, mert elszíneződhet a gyümölcs. Bár ezen a folpack segíthet...)

A bejegyzés trackback címe:

http://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr882945411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

cérnamama 2011.06.15. 09:49:00

piszt-rángnak válaszolva:bizony sok mindent, csak bátran kell vállalkozni az új izek és füszerezések alkalmazására.Fontos a harmonikus íz!