A receptet a Nők Lapja Konyha októberi számában találtam (Francsics Annamáriától) és azonnal bekarikáztam (legalábbis virtuálisan), hogy ezt elkészítem a családnak. A leírás a Fesztiválozzunk otthon! gyűjteményben szerepelt, de be kell valljam, én még nem találkoztam ezzel az étellel egyetlen fesztiválon sem. Ami persze egyáltalán nem meglepő, az elmúlt évek fesztivállátogatási számait tekintve... Szóval a család szereti az ilyesmi sós csemegéket, úgyhogy nagyon lelkesen vágtam bele a projektbe. És tulajdonképpen jó is lett, de gondolom érzitek, hogy most jön a de... Az egy dolog, hogy tehettem volna nagyobb tepsibe és akkor kicsit széltében is növekedhetett volna a tészta nem csak fölfelé, de ez nem is volt igazi gond, mert nagyon klassz puha, könnyű lett a tésztája, hanem az a bizonyos juhtúrós, tojásos öntet. Nem lett bejövős. És nem a juhtúró része. Legközelebb max 1 tojást teszek bele a 4 helyett. De úgy érzem, még egy próbát megér.
80 dkg lisztet egy nagyobb tálban összekevertem
1 teáskanál sóval (esetleg kicsit több). A közepén egy mélyedést alakítottam ki, ide öntöttem bele az
1 dl tejben
1 teáskanál cukorral felfuttatott
10 g szárított élesztőt (mert ez volt itthon, a recept egyébként 5 dkg frisset írt).
15 dkg vajat (recept szerint margarint) megolvasztottam és
2 dl tejföllel és
1 tojással egyetemben körben a liszt tetejére öntöttem. Lágy tésztát dagasztottam belőle, leöntöttem
1 dl olajjal, majd langyos helyen 45 percig kelesztettem. Ekkor öklömnyi darabokat szakítottam ki belőle (nekem 10 darab lett), 20 centis rudakká nyújtottam, majd félbehajtva összesodortam őket. Én egy 25x35-ös tepsibe tettem őket, de legközelebb inkább több, vékonyabb kötelet sodrok és a normál tepsibe teszem őket. Így is hagytam fél órát kelni, majd következett az öntet:
25 dkg juhtúrót elkevertem
2 dl tejföllel (legkózelebb több)és
4 tojással (legközelebb csak 1), ezt öntöttem a nyers tészta tetejére. 200 fokos sütőben fél órát sütöttem. A férjem még azon melegében belakmározott belőle, egyébként vacsorára készült és fokhagymás tejföllel, lilahagymával ettük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.