A szűzpecsenye nagy családi kedvenc. Ami persze nem nagy csoda, mert ha éppen nem a zsírban cuppogás élményét keresi az ember (lásd pl csülök), akkor bizony ez a sertés legjobb része, akárcsak a marhánál a bélszín. Ennek megfelelően persze nem is olcsó, bár mióta 900 a köröm, azóta 1500-1700-ért venni a szűzpecsenyét minden, csak nem drága... Nagyon sokszor készítjük, akár egyben sütve, akár szeletelve, csodálkozva konstatáltam, hogy még ez sincs fenn a blogon. Talán azért, mert annyira egyszerű, hogy eszembe sem jutott ezzel büszkélkedni. Pedig lehet, hogy kellene, mert mert még mindig vannak olyan éttermek, ahol botrányosan készítik. (Na jó, elárulom. A férjem cége a Robinsonban karácsonyi partizott és a férjem értékelése szerint az ott feltálalt szűzpecsenyét ő itthon a család előtt is nagyon szégyellné...) Pedig tényleg nem nagy kaland, csak egy kis odafigyelés kell. Ha pedig ez megvan, akkor zseniálisan finom!

1 szűzpecsenyét (kb 50 dkg) lehártyázunk, én ketté is soktam vágni, mert úgy könnyebben kezelhető. Néhány órára tetszés szerint pácoljuk, én ezúttal

worchestershire szószt használtam, de lehet mustárban, ízlés szerint fűszernövényekben, vegyes durvára tört borsban. A pác után átdörszöljük val, esetleg fűszerezzük még, én most egy kis mozsárban porrá tört vad pácot használtam. Egy akkora serpenyőben, amibe a hús éppen, de kényelmesen belefér, olaj és vaj keverékét hevítjük, majd ebben a húsdarabokat átforgatjuk, hogy a rostok körben mindenütt bezáródjanak. Ezután kétféleképpen járhatunk el. Vagy 200 fokos sütőbe tesszük a húst kb 10-15 percre, vagy a serpenyő alatt mérsékeljük a lángot és fedő alatt pároljuk készre. Szerintem kb 65 fokos maghőmérsékletnél lesz a hús tökéletes, ehhez azonban figyelembe kell venni, hogy sütés után 10-15 percig állni kell hagyni és ezalatt is nő a hőmérséklet odabent. A serpenyőben visszamaradt szaftból (ill. a pácléből és a húsból állás közben kicsorgó lével) érdemes mártást készíteni. Egy kevés tetszés szerinti alkohollal (lehet sör, bor, de akár whiskey, vagy konyak is) felforraljuk, tejszínnel gazdagítjuk, a végén pedig vajjal selymesítjük. Nagyétkűek pirított krumplival, fogyózók salátával egyék.  Vacsorára hidegen is igen jó, akkor már tényleg csak salátával...

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr913534319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása