Töltött káposzta 2 - avagy a férfi, ha főz
Címkék: savanyú káposzta sertés hús a férfi ha főz
2012.02.21. 11:30
Évek óta az a módi nálunk, hogy a fiam névnapját a síelésból szombaton hazaérkezve vasárnap ünnepeljük a családdal (a tavalyi év volt a kivétel). Jellemzően például marhapörkölttel és a Szlovákiából hozott knédlivel. Idén azonban a férjem nem tudott szabadulni a töltött káposzta gondolatától, még úgy sem, hogy szombaton este nem voltak éppen ideálisak a bevásárlási feltételek itthon. Például alig kaptunk savanyított káposztafejet. Mert ha eddig nem említettem volna, ezúttal nem az anyukám féle szabolcsi töltött káposzta készült, hanem a hajdúsági változat, savanyú káposztába töltve, sok füstölt hússal, kolbásszal. Sajnos éppen ez a bizonyos savanyú káposzta, ami túlságosan vastag volt, lett az elkészült étel egyetlen neuralgikus pontja. Nincs mese, legközelebb jóféle házit kell venni... Minden más azonban kitűnően ment. Felavattuk például végre a tavalyi alapítványi bálon nyert káposztafőző cserépedényemet. A végeredmény mindenkinek nagyon ízlett, a férjem is csak annyot változtatna legközelebb, hogy kézzel aprítaná a húst a tökéletes állag elérése érdekében.
A férjem először is elkészítette a tölteléket.
Közel 2 kg (1.8) darált sertés húst (jelen esetben lapockát) összekevert
3 csésze rizzsel (ez kb 70-75 dkg lehetett),
2 nagy fej apróra vágott hagymával, amit előzőleg
zsíron megpirított, fűszerezte
sóval (3 lapátka), borssal, pirospaprikával (sokkal!) és piros arannyal. Ezt a masszát azután
savanyított káposztalevelekbe töltötte (2 fejet használt el).
4 nagyobb szelet füstölt szalonnát kisütött, majd a szeleteket félre tette. A zsírján
1 nagy fej aprított hagymát üvegesre párolt, majd rátette
1 kg aprós savanyú káposztát,
kb 0.5 kg füstölt húst (házias sonkát),
1 szál felkarikázott száraz kolbászt. Fűszerezte
babérlevéllel, szemes borssal, piros paprikával és sűrű "levest" főzött belőle. Ezután a cserépedénybe rétegezte az aprós és a töltött káposztákat. Dugdosott még közéjük kolbászdarabokat, a tetejét a félre tett szalonna darabokkal díszítette. Hideg helyen töltötte az éjszakát, másnap hideg sütőbe téve, 100-150 fokon sült mintegy 4 órát.
Tejföllel, puha kenyérrel fantasztikus lakoma! Desszertként emésztést elősegítő tablettákat ajánlok...
A fenti mennyiség egyébként kb 25-30 adagot jelent!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.