Még karácsony előtt beleszerettem ebbe a receptbe (vagy legalábbis valami hasonló volt a Szuflé című újságban, ahol parfümöket próbáltak ételekkel "utánozni"), de csak most került rá sor, hogy elkészítsem. Még éppen idejében, végül is még télies a hangulat. Az aszalt szilvák már jó ideje áztak a vörösborban, szenzációs szirup keletkezett belőle, ami aztán egy kis vajjal, cukorral összefőzve még tovább finomodott. Bevallom, nehezen öntöttem a tepsibe, szívesebben ettem volna meg úgy, ahogy volt... No de a tészta sem semmi, a maga fűszerességével, úgyhogy mégis rábeszéltem magam a sütemény folytatására.
Először is készítsük el az aszalt szilvás szirupot:
15 dkg aszalt szilvát áztassuk 15 percig (de még jobb, ha tovább)
1 dl vörösborban, majd
egy evőkanál vajjal
egy csipet sóval és
2 csomag bourbon vaniliás cukorral ízesítve főzzük sziruppá. A tésztához hevítsünk
6 dkg vajat egy lábasban, egészen addig, amíg meg nem barnul, majd ha kisé kihűlt, keverjük ki
6 dkg cukorral (lehetőleg barnával),
1 tojással,
3 evőkanál tejszínnel,
1 evőkanál mézzel, fűszerezzük
vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel, majd adjunk hozzá
késhegyni sütőporral elkevert
7.5 dkg lisztet.
Ezt az adagot egy 10*20 cm-es kis tepsiben sütöttem, úgy, hogy a tepsi aljába sütőpapírt szabtam, kissé beolajoztam, erre tettem a az aszalt szivás szirupot, majd erre rá a kevert tésztát. 175 fokon 25 percig sütöttem. Az adag duplázásával egy 23 cm-es tortaforma készíthető, azt kb 40 percig kell sütni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.