Annak idején, úgy emlékszem, otthon anyukámmal is készítettünk házi majonézt, de a férjemmel együtt kapcsolatunk kezdetén biztosan. Sőt, akkoriban még többé-kevésbé természetesnek számított, hogy az éttermekben is házi tartárt kaptunk az imádott rántott sajtunkhoz, gombánkhoz. Aztán valahogy leszoktunk róla, mi is és az éttermek is... Most egyszerre két lökést is kaptam az újrakezdéshez. Láttam egy műsort, ahol Szulák Andi készített majonézt minden hókusz-pókusz nélkül, aztán megérkezett a nyeremény könyvem Vrábel Krisztinától (alias Dolce Vita), aki a Főzd magad! című könyvében is pont arra bátorít mindenkit, hogy készítsük el otthon tartósítószer, szinezék és egyéb adalékok nélkül kedvenceinket, legyen szó édességről, szószokról, vagy kenyérfélékről.

A házi majonéz készítése egyébként meglehetősen egyszerű, bonyolultabb dologra emlékeztem. Ráadásul nagyon látványos dolog, ahogyan az olajból és a tojásból egyszer csak majonéz lesz... Tehát

1 tojás sárgáját (szobahőmérsékletű legyen) elkeverünk

1 kiskanál fehérborecettel, majd először cseppenként, később vékony sugárban adagolt

1-2 dl olajjal. Különböző helyeken eltérő olajmennyiséget írnak, igazából ízlés kérdése. Én most 1.5 dl olajat használtam. És hogy milyen olajból legyen? A hagyományos magyar ízlés szerint napraforgó olajból, de ez részben helyettesíthető olíva olajjal, vagy egyéb fajtákkal is, ebben az esetben karakteresebb ízű majonézt fogunk kapni. Az olajadagolás befejezése után ízlés szerint

sóval és pár csepp citromlével ízesítsük a majonézt. Turbó változatban egész tojásból is készíthetjük egy mixer segítségével, az összes hozzávaló egyidejű felhasználásával.

És akkor most jöhet a folytatás. Nekünk, magyaroknak ez a folytatás szinte kizárólag a tartármártást jelenti, amit a következőképpen készíthetünk.

1 dl majonézt kikeverünk

1 dl tejföllel és

1-1 kiskanál mustárral (jelentős ízkülönbséget okozhatnak az eltérő fajtájú mustárok!) és mézzel (vagy cukorral persze), valamint

sóval, borssal (elvileg fehérrel, de mi pl. jobban kedveljük feketével), citromlével. Ezeket a hozzávalókat ízlés szerint adagoljuk, mindenkinek meg van a kedvence, ki édesebben, ki savanyúbban, ki borsosabban szereti. A rajtunk kívüli világ azonban jobban kedveli a remoulade mártást, ami pl. halételekhez passzol kiválóan. Ez így készülhet:

2 dl tartár mártást tovább ízesítünk

reszelt ecetes uborkával, kapribogyóval, tárkonnyal, snidlinggel és petrzselyemmel. Nincsenek szigorú szabályok, fűszerezzük úgy, ahogy jólesik!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr994256071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2012.03.02. 09:01:02

Csatlakozom! Én is éppen egy hete hoztam le a saját házi majonéz és "társai" verzióimat! Mennyi minden készíthető belőlük ...megéri!

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy hallgasson ránk! :)
süti beállítások módosítása