Almás, mákos torta, avagy az ország tortája anyukám előadásában
Címkék: alma torta mák anyukám főztje
2012.09.19. 08:30
Valami hihetetlenül finom lett ez a torta! Jelenleg első számú kedvenc, még, még, még! Egyébként alig néhány nappal azután, hogy kiderült, ez lett az ország tortája, már meg is kaptam a születésnapomra. Egész egyszerűen pontosan az én szám íze szerinti sütemény ez. Nem túl édes, szaftos, gyümölcsös, vaníliás, mákos. Elkészítése kissé macerásnak tűnik, de biztos vagyok benne, hogy én is megpróbálkozom majd vele.
A Kelet Magyarország Ízvílág rovatában megjelent a torta receptje, amely 3 db torta hozzávalóit tartalmazza.
A tésztát, kicsit át formáltam, a tojásfehérjét nem súlyra mértem, 10 tojásból a mi piskótánk tésztáját készítettem :
10 tojásfehérjét felvertem,
10 evőkanál cukor tovább vertem majd bele a
7 db tojássárgája, /
7 db babapiskótát összetörtem, a tésztához kevertem, ezután beletettem a
2 db, 13 dkg reszelt almát és
20 dkg darált mákot,
citromhéját. A lapok elég laza szerkezetűek lettek ragadtak, de teflon sütő papír segítségemre volt, arra borítottam. A lapokat a 22 cm-es kerek tortaforma alsó lapján sütöttem, 6 darabot.
Krém:
7dkg kukorica keményítőt elkevertem
3 dkg cukorral és
3 db tojássárgájával, hígítottam
Kikavartam, megfőztem kevertem bele vanília cukrot 1 teáskanállal.
Ha kihűl belekavarom a 25 dkg felvert tejszint.
Almatöltelék:
Fél kg reszelt almát, 5 dkg vajon megpároltam, adtam hozzá 5 dkg cukrot,
fél citrom levét, teáskanál fahéjat.
Már csak össze kellett rakni. A tetejére egy almát felszeletelek, vajjal, cukorral karamellizálom, ezzel díszítem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.