Ez egy igazi őszi-téli recept (tavasziasabb hangulatban nézd meg ITT), amit általában az első finom hazai almával kezdek készíteni még szeptemberben, aztán kitart egész télen át, míg meg nem érkeznek a friss zöldségekből készült ételek... Régebben csirkemellel készítettem, de az a helyzet, hogy nálunk az egyik gyerek szinte csak a csirkemellet szereti, a másik meg csak azt nem. A pulykacomb viszont mindkettőjük számára vállalható kompromisszum. És tulajdonképpen lehet, hogy jobb is így...
60 dkg pulykacombot (vagy csirkemellet, vagy kicsontozott csirkecombot) lehártyázunk és apró kockákra vágunk, majd
2 dk vaj és 2 dkg olaj keverékén sütni kezdjük. Ezután
sózzuk, borsozzuk, majorannázzuk (kevés kakukkfű sem rontja el) és előbb fedő alatt saját levében pároljuk, majd zsírjára sütjük (csirkemell esetében inkább csak hirtelen megsütni, párolni nem kell). Ha kész, akkor a húst kiszedjük egy tálra, a serpenyőbe teszünk
1 ek vajat (vagy olajat) és elkezdünk rajta pirítani
30 dkg nagyobbacska kockákra vágott hagymát. Ha a hagyma már kezd színesedni, akkor megsózzuk egy kicsit, majd következik a
30 dkg hámozott, kisebb kockákra vágott alma, amivel együtt tovább pároljuk a hagymát. Mikor már majdnem kész, visszatesszük a serpenyőbe a húst is és pár percig még együtt pároljuk, sütjük, miközben megkóstolgatva beállítjuk a végső sósságot fűszerességet. Akinek ez így száraznak tűnik, az a végén egy kis folyadék hozzáadásával összepárolhatja. A víz is megteszi, de ha akad egy kis húsleves, netán egy kis fehérbor, akkor ezek nagyon jó ízt tudnak még hozzá tenni. Pirított burgonyát, vagy krumplipürét szoktam köretként készíteni hozzá. Ez nálunk kb. 5 adag.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.