A múltkoriban a hentes meglehetős ráhagyással mérte nekem a fél kiló darált húst. Általában nem olyan nagy probléma ez, de ezúttal mégsem használtam fel azt a plusz 15 dekát, hanem a mélyhűtőbe tettem, majd jó lesz valamire jelszóval. Igazából már akkor megfordult a fejemben a húsgombóc leves, ami aztán néhány nap múltán realizálódott is. Valakinél azt olvastam, hogy ez tulajdonképpen egy fasírt, amit most nem a forró olajba, hanem egy levesbe dobunk. És van is benne valami... ezzel együtt a fiúknak kifejezetten ízlett.

 

Először összeállítom a gombócokat:

15 dkg darált sertés húst összekeverek

kevés apróra vágott hagymával, fokhagymával és nekiesek a kézimixerrel, hogy minél kevésbé legyen darabos. Ezután adok hozzá

1 tojást és

annyi zsemlemorzsát, hogy jólformázható masszát kapjak, fűszerezem

sóval, borssal, petrezselyemzölddel, majd vizes kézzel kis gombócokat formázok. Ezután apróra vágok

1 fej hagymát és kevés olajon dinszteni kezdem, majd hozzáadok

15 dkg sárgarépát,

10 dkg karalábét és

5 dkg petrezselyem gyökeret kisebb darabokra vágva. Kis ideig együtt párolm a zöldségeket, majd vízzel felengedem

sózom, borsozom,

1 leveskockával ízesítem. Ha felforrt beledobom a gombócokat is és kb fél óra alatt készre főzöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr812509446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.