fekete-erdei meggytorta

Címkék: meggy torta tejszín kakaó

2011.01.21. 08:30

Sokáig volt kedvenc ez a torta, aztán kicsit megfeledkeztünk róla. Mint ahogy arról is megfeledkeztem, hogy a recept, amit használok, nem tökéletes. Pontosabban nagyon finom és pont az ízlésünk szerint való (nem túl édes, nem vajas, gyömölcsös és csokis egyszerre), ezért is nem keresek másikat, de a kakaós piskóta úgy nem működik, ahogy ott le van írva. De sohasem javítottam bele, így minden egyes sütésnél újra szembesültem azzal, hogy az úgy nem jó... Most is. Most viszont van már ez a blog és szépen leírom, hogy hogyan műkődik jól, hogy legközelebb ne kelljen kétszer sütnöm a tésztáját...  Mert egyébként annnyira finom!! Megyek is, van még egy szeletke blőle...

Az alsó tortalaphoz

12 dkg lisztből,

2 dkg kakaóporból,

5 dkg cukorból,

8 dkg vajból,

mokkáskanálnyi sütőporral,

csipetnyi sóval és

1 tojás fehérjével linzertésztát gyúrok és hűtőbe teszem.

Közben elkészítem a kakós piskótát:

4 tojás fehérjét elkezdek habbá verni, közben hozzá adok

14 dkg cukrot,

2 cs vaníliás cukrot,

reszelt citromhéjat, majd

5 tojás sárgáját egyenként. Összekeverek

4 dkg kakaóport,

6 dkg lisztet,

6 dkg étkezési keményítőt és

1 kiskanál sütőport és a tojáshabhoz szitáljuk, lazán belekeverjük. 175 fokon kb 40-45 percig sütjük. Ha kihült, kettévágjuk, egyik oldalukat megkenjük meggylekvárral (mehet bele egy kis likőr is)

A sütő hőmérsékletét felvesszük 200 fokra és a linzertésztát a tortaforma méretére nyújtva kb 15-20 perc alatt megsütjük.

A meggyes réteghez

720 ml-es üveg meggybefőttből 16 szép szemet kiveszünk, a többit felforraljuk, majd belekeverünk

3 evőkanál étkezési keményítőt és besűrítjük (csak 1-2 perc!), hűlni hagyjuk.

A linzertésztát meglocsoljuk

cseresznye/meggylikőrrel (míg tarott a Zadarból hozott Marachino, addig azzal, most Cherry Brandyvel) majd ráhalmozzuk a már nem folyós, de még nem is teljesen dermedt meggyzselét. Rátesszük az első réteg piskótát a lekváros felével felfelé, majd megkenjük tejszínkrém harmadával, ami

6 dl tejszínből,

3 cs vaníliás cukorból és

3 cs habfixálóból készül.

Erre kerül a második piskótalap szintén lekvárral felfelé, majd az egészet bevonjuk a tejszínkrémmel.

Díszítésként reszelt csokoládét és a félretett meggyszemeket használjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr292584612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.