Bácskai rizses hús

Címkék: rizs magyaros sertés hús

2012.04.05. 08:30

Rászántam pár percet, de nem sikerült kiderítenem, miért is bácskai a rizses hús. Tippem szerint azért, amiért a rácponyt rác. Jó sok paprika és paradicsom felhasználásával készül, ahogyan az "ott délen" szokás... Egyébként pedig egy nagyszerű menzakaja, amit meglepően nehéz jól elkészíteni. Pontosabban csak egy nehézség van benne: mennyi víz kerüljön bele? Szaftos legyen, de ne málljon szét, de ami igazán fontos, semmiképpen se legyen száraz. Ez ügyben valószínűleg csak a tapasztalat segít... Mondjuk az évi egyszeri főzés ezen nem segít, de azért határozottan jó az irány. Ráadásul nagy nehezen arra is rájöttem, mi a teeendő akkor, ha a fiam aki egyébként imádja a pörkölteket és főleg a rizset, ebben a formában egyiket sem hajlandó megenni. Amikor a hús elkészül, az ő adagját kiveszem, aztán tunkolhatja kenyérrel. Mondjuk így se rossz...

Maga a recept nem igazán bonyolult: pörköltet főzünk sok paprikával, paradicsommal (télen eltett lecsóval), a szokásosnál több pirospaprikával, majd ha a hús megpuhult, a levébe belefőzzük a rizset is. Körülbelül fele mennyiségű rizs szükséges hozzá, mint hús, tehát fél kiló húshoz 25 dkg rizs. Folyadékkal pedig nagyjából úgy számolhatunk, hogy a rizshez képest egy egység lé a pörkölt leve legyen, ehhez jön még 1.5-2 egység víz. Kevergetni nem kell, csak egyszer, félidőben, hogy egyenletes legyen a hús és a rizs eloszlása. Kedvenc savanyúságunkkal fogyasszuk, mi ezútal kisdinnyével, nyáron pedig kovászos uborkával.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr124362279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása