Bodzaszörp

Címkék: befőzés innivaló bodzavirág

2013.05.15. 09:30

Megint valami, amit "szégyen", hogy eddig nem csináltam. Mentségemre szóljon, hogy anyukám sem készített soha, csak máshol ittam bodzaszörpöt gyerekként is. Később pedig a munkám miatt ütközött nehézségekbe ez a május végi program. Konkrétan ilyenkor bodzaszörpöt inni sem szokott időm lenni, nemhogy készíteni... De változnak az idők, ezúttal belefért ez a kétszer egy óra.

Az első óra a virágszedéssel és beáztatással járt. Szerencsére nem kellett messzire mennem, a kert végi dűlőúton néhány perc alatt halomnyi virághoz juthattam. A másik óra pedig a befőzéshez kellett, mert úgy döntöttem, szirupot készítek, ami sokkal tovább eláll, mint ha limonádét csinálnék, ráadásul egyénileg szabályozható így az édesség/savanyúság. Legalábbis elvileg, mert a vége mégis az let, hogy az én ízlésem szerint hígítom a szörpöt és tárolom másfél literes palackokban a hűtőben, hogy a család kedvére rájárhasson...

Ami pedig a képet illeti. Sokkal kevésbé szól a szörpről, mint a hangulatról. Hogy van 5 perc nyugalom és kiülsz a teraszra szörpöt inni. Aztán persze látod, hogy fel kéne újítani a fa asztalt, le kéne nyírni a füvet. Majd. A következő öt percben...

 

A recept az megint elég hozzávetőleges, mert abszolút ízlés kérdése. Én nagyjából így csináltam:

Szedtem egy nagy halom bodzavirágot. Figyeltem, hogy a virágok frissen nyíltak, virágporral teltek legyenek és ne legyenek tetvesek, bogarasak. Otthon aztán egy ollóval levágtam a virágzatot a zöld szárról és felöntöttem 3 liter vízzel. Tettem még bele

3 citromot - levét belecsavarva, héját belereszelve, lefedtem, majd 4 napig békén hagytam. Lehet, hogy kevesebb áztatási idő is elég lett volna, de nekem nem volt hamarabb időm... Ekkor a levet átszűrtem egy nagyobb lábasba (jól ki is nyomkodtam a virágokat és kiegészítettem 3 literre), hozzáadtam

2.5 kg cukrot (részben vagy egészében használhatunk helyette nyírfacukrot/eritritolt)

0.5 kg (akác)mézet

3 dkg citromsavat és együtt felforraltam. Kiforrázott üvegekbe töltöttem, dupla celofánnal fedtem le őket. Ez így pár hónapig egész biztosan eltartható, de már látom, hogy nincs esélye...

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr814565961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cérnamama 2012.06.15. 09:17:30

ez a szörp hihetetlenül finom:illatos, üditő,bio..kell ennél több?