A padlizsánkrémhez, avagy vinetához egy kamaszkori családi nyaralás emléke kapcsolódik. Erdélyben jártunk és az egyik kempingben összebarátkoztunk egy romániai magyar családdal, akik szintén ott nyaraltak. Ők kínáltak meg minket ezzel az étellel, ami bizony nagyon jólesett a napok óta tartó szalámizás után. Ők meg persze a szaláminak örültek. Tőlük származott egy recept is, ha jól emlékszem, de arra én már nem emlékszem. Majd jön Cérnamama és leírja, hogyan is volt az :)

Ezt a mostanit mindenesetre én kísérleteztem ki pár év alatt. Régebben nyersen reszeltem bele a hagymát, fokhagymát, de úgy adott esetben nagyon erős tudott lenni. Így tavaly óta a hagymá(ka)t megdinsztelem előszőr, sőt az sem baj, ha a vöröshagyma megszínesedik egy kicsit és előjön az édeskés íze is...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faszénparázs híján a padlizsánokat sütőbe dugom kb 1-1.5 órára 200 fokon. A rácsra alufóliát teszek, mert néha hajlamosak levet ereszteni, ami jobb, ha nem a sütő aljába csorog. Ha megsültnek nyílvánítom őket (megráncosodnak, összeesnek, netán felrobbannak - ezt megelőzendő estleg villával meg lehet szurkálni őket egy kicsit), akkor a ráccsal együtt kiveszem őket, alufóliával, konyharuhával betakargatom őket és pár percig pihentetem őket. Így hűlnek is egy kicsit és a héj könnyebben leválik a zöldségről.

Hámozás után nekem

90 dkg lett a padlizsán, ehhez tettem én

30 dkg vörös és

4 dkg fokhagymát elősütve (a férjem szerint ez sok, legközelebb valamivel kevesebbel csinálom), ahogyan már a bevezetőben is írtam.

szórtam hozzá néhány szem borsot, vegyesen feketét, zöldet és vöröset és természetesen

megsóztam

majd belenyomtam egy kis citrom felének a levét. Ekkor jöhetett a merülö mixer és a pürésítés. Ezután

1 dl jó minőségű olívaolajat lassan hozzácsorgatva az egészet habosra kevertem. (Férj szerint túl habos lett, ő rusztikusabban szereti.)

Szerintem pirított rozskenyérrel a legjobb.

A fenti mennyiségből kb 3 lekváros üvegnyi krém lesz. Nem fog ránk romlani...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr82331385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olajbogyóka · http://psychogirl.blog.hu 2010.10.07. 12:56:26

És ezt hogy tárolod el? Hűtőben kell tartani?

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.10.16. 10:43:43

ez cérnamama kommentje, csak rossz helyre írta és én tettenm át ide

bizony szép nyári este volt, amikor
sátorverés közben
összebarátkoztunk azóta is kedves erdélyi barátainkkal, és felfaltuk a padlizsánkrémjüket. Aztán itthoni találkozáskor barátnöm minden mozdulatát figyelve elkészitettük a krémet: 3db padlizsánt a gaztűzhelyre tett vaslapon, forgatgatva megsütöttük,

néha ha sokat beszélgettünk, majd megégett.
Gyorsan hideg vizben leöblitettük, héjukat lehúzztuk és felszeleteltük,besóztuk kb fél órát állni hagytuk.
Közben 2 fej hagymát feldaraboltunk és kb 3 evőkanál olajon megpároltuk, rádobtuk a
vizzel leöblitett padlizsánokat, és kb 10 percig együtt pároltuk, következett a turmixolás, borssal, mustárral, majonézzel izesitettük.
Annyira megkedveltük ezt az egyszerü és izében különleges ételt, hogy már termesztem is a bio padlizsánt. Tedd ki a képeket, milyen jól termeszthető nálunk napos helyen ez a házikertekben még ritkán termesztett zöldség.

olajbogyóka · http://psychogirl.blog.hu 2010.10.28. 22:41:08

Na, ma este végre megcsináltuk, és isteni finom lett! Köszi a receptet!
süti beállítások módosítása