Évek óta az a módi nálunk, hogy a fiam névnapját a síelésból szombaton hazaérkezve vasárnap ünnepeljük a családdal (a tavalyi év volt a kivétel). Jellemzően például marhapörkölttel és a Szlovákiából hozott knédlivel. Idén azonban a férjem nem tudott szabadulni a töltött káposzta gondolatától, még úgy sem, hogy szombaton este nem voltak éppen ideálisak a bevásárlási feltételek itthon. Például alig kaptunk savanyított káposztafejet. Mert ha eddig nem említettem volna, ezúttal nem az anyukám féle szabolcsi töltött káposzta készült, hanem a hajdúsági változat, savanyú káposztába töltve, sok füstölt hússal, kolbásszal. Sajnos éppen ez a bizonyos savanyú káposzta, ami túlságosan vastag volt, lett az elkészült étel egyetlen neuralgikus pontja. Nincs mese, legközelebb jóféle házit kell venni... Minden más azonban kitűnően ment. Felavattuk például végre a tavalyi alapítványi bálon nyert káposztafőző cserépedényemet. A végeredmény mindenkinek nagyon ízlett, a férjem is csak annyot változtatna legközelebb, hogy kézzel aprítaná a húst a tökéletes állag elérése érdekében.

 

A férjem először is elkészítette a tölteléket.

Közel 2 kg (1.8) darált sertés húst (jelen esetben lapockát) összekevert

3 csésze rizzsel (ez kb 70-75 dkg lehetett),

2 nagy fej apróra vágott hagymával, amit előzőleg

zsíron megpirított, fűszerezte

sóval (3 lapátka), borssal, pirospaprikával (sokkal!) és piros arannyal. Ezt a masszát azután

savanyított káposztalevelekbe töltötte (2 fejet használt el).

4 nagyobb szelet füstölt szalonnát kisütött, majd a szeleteket félre tette. A zsírján

1 nagy fej aprított hagymát üvegesre párolt, majd rátette

1 kg aprós savanyú káposztát,

kb 0.5 kg füstölt húst (házias sonkát),

1 szál felkarikázott száraz kolbászt. Fűszerezte

babérlevéllel, szemes borssal, piros paprikával és sűrű "levest" főzött belőle. Ezután a cserépedénybe rétegezte az aprós és a töltött káposztákat. Dugdosott még közéjük kolbászdarabokat, a tetejét a félre tett szalonna darabokkal díszítette. Hideg helyen töltötte az éjszakát, másnap hideg sütőbe téve, 100-150 fokon sült mintegy 4 órát.

Tejföllel, puha kenyérrel fantasztikus lakoma! Desszertként emésztést elősegítő tablettákat ajánlok...

A fenti mennyiség egyébként kb 25-30 adagot jelent!

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr404106016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hantaboly 2012.02.21. 03:39:44

Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó! Ezt kipróbálom.
süti beállítások módosítása