Már hetek óta aranygaluskára vágyom... és hogy hogyan lett ebből túrós béles? Nos, a nemrégiben vásárolt dió eltünt. Szépen elcsemegéztük sajthoz, borhoz, almához, a gyerekek meg csak úgy. Túró viszont szinte mindig van itthon és mivel a túrós béles ugyanabból a tésztából készül mint az aranygaluska, így adódott a kényszer szülte megoldás. Soha rosszabb kényszermegoldást :)
A tészta receptje egyébként Horváth Ilona szakácskönyvéből származik. Már az anyukám is ebből főzött, úgyhogy sok esetben igazi anyukám főztje ízekre akadok benne...
50 dkg lisztet kimérek, átszitálom, majd elveszek belőle 3 evőkanálnyit a kovászhoz, amit
1 dl tejből,
2 dkg élesztőből és
1 dkg cukorból készítek el. Amíg felfut, addig
2 tojás sárgáját kikeverek
4 dkg cukorral
egy csipet sóval és felengedem
2 dl tejjel. Ezután az összes hozzávalót a liszthez keverem és jól megdagasztom. Ha már jó szálas a tészta, akkor adok hozzá
6 dkg puha vajat és ezzel is jól átdagasztom, majd 1 órán át kelesztem. Ezután kb fél centi vastag téglalappá nyújtom ki és kb 10x10 centis négyzetekre vágom. Mindenegyik közepébe tölteléket(*)teszek és a négyzetek sarkait középre hajtom, kicsit a széleit összenyomom.
Olvasztott vajjal megkenem, majd 200 fokos sütőben sütöm.
(*) a töltelék:
25 dkg túrót összekeverek
2 evőkanál cukorral,
1 vaniliás cukorral,
reszelt citromhéjjal,
1 fojással.
Ez a töltelék mennyiség nekem kevés lett, ezért a kimaradó négyzetekből mini kakaóscsigákat készítettem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.