Már hetek óta aranygaluskára vágyom... és hogy hogyan lett ebből túrós béles? Nos, a nemrégiben vásárolt dió eltünt. Szépen elcsemegéztük sajthoz, borhoz, almához, a gyerekek meg csak úgy. Túró viszont szinte mindig van itthon és mivel a túrós béles ugyanabból a tésztából készül mint az aranygaluska, így adódott a kényszer szülte megoldás. Soha rosszabb kényszermegoldást :)

A tészta receptje egyébként Horváth Ilona szakácskönyvéből származik. Már az anyukám is ebből főzött, úgyhogy sok esetben igazi anyukám főztje ízekre akadok benne...

 

50 dkg lisztet kimérek, átszitálom, majd elveszek belőle 3 evőkanálnyit a kovászhoz, amit

1 dl tejből,

2 dkg élesztőből és

1 dkg cukorból készítek el. Amíg felfut, addig

2 tojás sárgáját kikeverek

4 dkg cukorral

egy csipet sóval és felengedem

2 dl tejjel. Ezután az összes hozzávalót a liszthez keverem és jól megdagasztom. Ha már jó szálas a tészta, akkor adok hozzá

6 dkg puha vajat és ezzel is jól átdagasztom, majd 1 órán át kelesztem. Ezután kb fél centi vastag téglalappá nyújtom ki és kb 10x10 centis négyzetekre vágom. Mindenegyik közepébe tölteléket(*)teszek és a négyzetek sarkait középre hajtom, kicsit a széleit összenyomom.

Olvasztott vajjal megkenem, majd 200 fokos sütőben sütöm.

(*) a töltelék:

25 dkg túrót összekeverek

2 evőkanál cukorral,

1 vaniliás cukorral,

reszelt citromhéjjal,

1 fojással.

Ez a töltelék mennyiség nekem kevés lett, ezért a kimaradó négyzetekből mini kakaóscsigákat készítettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr482395699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása