Lencsefőzelék

Címkék: lencse főzelék

2013.12.11. 08:00

Nem is szeretem a lencsefőzeléket... De felkérést kaptam, hogy készítsek, "újévit" ráadásul, így aztán beleadtam apait-anyait és elkészítettem. Férjemmel is lemeóztattam, azt mondta finom. És ha már így alakult, akkor természetesen én is megkóstoltam. Ekkor ért aztán a váratlan felismerés, miszerint én mégiscsak szeretem a lencsefőzeléket...

Ami pedig az újévi lencsét illeti. Mint minden apró szemű termés, a  népi hagyományok szerint a lencse is szerencsét, sok pénzt hoz, így aztán különösen ajánlott új év első napján történő fogyasztása. Természetesen máskor is van rá elegendő indok, hiszen egészséges is, olcsó is, finom is.

lencsefőzelék blog.JPG

50 dkg lencsét előző este áztassunk be. Másnap

1 nagy fej hagymát vágjunk apróra,

kevés zsiradékon futtassuk meg, majd adjuk hozzá a lencsét az áztató vízzel együtt. Ízesítsük

val,

1-2 gerezd fokhagymával,

1-2 babérlevéllel és főzzük puhára. Közben a feltétül szánt 

füstölt húst is főzzük meg, ennek a levével egészítsük ki időnként a lencse főzővizét. A főzési idő vége felé készítsünk rántást

1 evőkanál zsíron pirítsunk viilágosra

1 csapott evőkanál lisztet, majd a tűzről félrehúzva adjuk hozzá a

pirospaprikát. Eresszük fel hideg vízzel, keverjük csomómentesre és adjuk a főzelékhez. Tettem bele

1 evőkanál mustárt is. Aki szereti, tejföllel is eheti. Feltétként főtt füstölt hús és sült kolbász jön leginkább szóba, bár ezen késhegyre menő vitákat lehet folytatni, hogy melyik főzelék milyen feltéttel jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr135681819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horbor 2013.12.18. 14:20:51

Mármint, hogy feltét. A köret maga a főzelék, nem? :)
süti beállítások módosítása