És folytathatnám a címet akár így is: ahogy én csinálom. Mert eredetileg ürühúsból készül ez a leves, de bevallom én nem szeretem a birkahúst. Így aztán marhából készítettem és nagyon jól sikerült. Még úgy is, hogy a piacon a néni becsapott és amíg a kaprot válogattam, addig ő valami régebbi szedésű, öregebb zöldbabot sózott rám a ládában kínált friss áru helyett. Lelke rajta... A leves egyébként tipikusan az a kategória, amelyik másnap melegítve még jobb. Ja és a képről lemaradt, de jó sok friss kaporral az igazi! (persze csak annak, aki szereti)
0.5 kg marhahúsból (ez most gyönyörű fekete pecsenye volt) pörköltet főztem
2 fej hagymával,
sóval, pirospaprikával, köménymaggal, babérlevéllel,
mangalicazsíron. Az eredeti receptnek megfelelően külön főztem meg
25 dkg krumplit (önhatalmúlag lestyánnal ízesítve) és
25 dkg zöldbabot babérlevéllel. Ezután mindent összeöntöttem, majd rántást és tejfölt tettem még bele, az asztalnál pedig friss vágott kaporral ízesítettük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pygarro 2011.07.09. 10:21:53
Nagyon szeretjük és nagyon laktató egy-tál-étel,pláne ilyen melegben.
Nagyon "guszta" a fényképen, meg is kívántam. A jövőhéten csinálnom is kell egy nagy kotlával...mert isteni másnap felmelegítve :)
okina76 2011.07.09. 10:25:06
Szürkemedve · http://www.medveutja.hu 2011.07.09. 10:47:00
1) készíts marhapörkölt bográcsban
2) amikor kész, bele a zsenge zöldbab, picit felöntöd, főzöd
3) az egészet felöntöd a tegnapi tejfölös kruplilevessel :)
Isteni volt
zebónia 2011.07.09. 10:50:40
Rajtam kívül mindenki szereti...
Idet 2011.07.09. 11:31:50
Fűszerként még köménymagot, majorannát és koriandert szoktam bele tenni, a koriander minden tejfölös ételt megbolondít, persze mértékkel használva. Előtte kicsit megroppantom őket késlappal vagy mással.
Idet 2011.07.09. 11:36:55
Bocs, hogy ilyen kategorikus vagyok, de tapasztalatból beszélek. Az exem tett mindenbe zöldséget, a karalábélevestől a gulyáslevesig, következésképpen mindegyiknek egyeníze lett.
pontien 2011.07.09. 11:45:56
mikka 2011.07.09. 11:52:04
A problemam az hogy sok helyen csak a maradekok felhasznalasaval keszitik, es nem mint celzott, kiemelt fogast, ami igazan kar mert ez a leves igazan figyelmet erdemel. Szerintem..
Idet 2011.07.09. 12:46:54
pontien 2011.07.09. 13:14:25
TH 2011.07.09. 13:47:35
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.07.09. 13:54:20
@Idet: jó hogy mondod! köménymagot én is tettem bele, csak kifelejtettem a receptből :) nekem sajnos nem nagyon jön be a birka. ez felénk kisebb fajta szentségtörésnek számít és mindig próbálkozom is, de csak nem ízlik...
@pontien: lassan mondom, hogy megértsd: nem-szeretem-a-birkát. és nem Pesten lakom, hogy leugorjak a Lehelre... élhetek-e még ezek után?
Idet 2011.07.09. 13:56:28
Egy répa, két gyökér és esetleg egy negyed zeller, és a leves egyedi ízét eltéríti. A karalábéba teszek egy kis répát (kis!), de egyébként a zöldborsó az zöldborsó, a karfiol az karfiol, a zöldbab az zöldbab, stb. A húsleves, abba természetesen kell mindenféle. Kipróbálhatnád!
Ezzel együtt, ez az én egyéni ízlésem, meg a családomé, több generációra visszamenőleg.
A frankfurti levesbe sem tesznek a németek zöldséget - én sem, de attól még nagyon finom!
TH 2011.07.09. 14:02:08
Viszont nekem a babgulyás nem más, mint a gulyás - ugyanúgy készül, csak a végén hozzáteszem a megfőtt babot és a babléből valamennyit.
Szóval ízlések és pofonok kérdése ez...:-)
okina76 2011.07.09. 14:04:35
@Idet:
a levesbe végül nincs répa, ahogy köménymag és rántás sem lesz. Már csak a tejföl hiányzik, de azzal megvárom az embert ... most jó íze van, talán már nem rontom el :)
TH 2011.07.09. 14:06:51
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.07.09. 14:11:10
pontien 2011.07.09. 14:14:54
Ettő függetlenül hogyne élhetnél? Bár siskebebab és rozmaringos bárányborda nélkül szvsz nem nagyon érdemes :)))).
A Palóclevesed elé tegyél légyszíves jelzőt (pl. Ál-, Mű-, Hamis-palócleves) ha már nem autentikusan készíted.
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.07.09. 14:23:37
és azért nem teszek elé sem mű-, sem ál-, sem hamis- jelzőt, mert bár tudom, hogy az eredeti, Gundel János által Mikszáth Kálmán számára kreált leves ürühúst ír, ma Magyarországon bevett szokás már ezt egyéb húsokból is készíteni. (azt már csak halkan teszem hozzá, hogy nem is egyetlen eredeti recept maradt fent, úgy tűnik Gundel úr is többféleképpen készítette, bár kétségtelen, hogy az ürü az nem változott)
okina76 2011.07.09. 14:27:55
Mindamellett meg is kellene érteni a bevezetést, nem csak elolvasni a posztot és azon rugózni, hogy miért nem autentikus ... ott van az első mondatban.
@eszterlánc21:
ebben van valami, bár amelyik szakács kitalálta azt a nyálhoz hasonlító habot, azt örökre eltiltanám. :)
most megyek gyömbérszörp a következő feladat.
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.07.09. 14:32:08
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.07.09. 14:34:05
pygarro 2011.07.09. 14:50:08
okina76 2011.07.09. 15:15:32
1 liter vizet felforralni 8dkg cukorral,belefacsarni egy citrom levét,majd utánadobni a héját is. 3-4 percig forralni, majd belekerül 8dkg tisztított,reszelt gyömbér és 2 ág menta. Állnia kell legalább 3, de inkább 24 órát.Leszűrni és fogyasztható.
Ez az eredeti recept, én most kísérletezni fogok, kevesebb gyömbérrel, borsmenta helyett fodormentával, és rövidebb idővel, mert az eredeti recept szerint készült szörp nekünk 24óra után túlságosan csípős lett.
Idet 2011.07.09. 16:07:41
Igazad van: az a lényeg, hogy jó legyen!
v_a_lucky 2011.07.09. 17:30:37
A legjobb bárányból!
Én megértem, hogy nem szereted a birkát(bárányt). ;(
Próbáld meg kecskegidából. :)