Hol kezdjem? Talán ott, hogy amikor végre megkóstoltam, egyszerűen az a bizonyos b betűs szó csúszott ki a számon... Életem fő művének éreztem abban a pillanatban. A dolog szépséghibája, hogy a recept nem az én ötletem, hanem a Magyar Konyhában olvastam a Molnár B. Tamás - Bittera Dóra szerzőpáros tollából, de ez nem sokat rontott a büszkeségemen és főleg nem az élvezeten. Még sohasem ettem gesztenyét sósan, mégis, amikor a receptet elolvastam, azt éreztem, hogy ez kell nekem. Szerelem első látásra. És oly kevés dolog van az életben, amikor a valóság felülmúlja az álmokat - most pedig ez is megtörtént... Egyszerűen nem tudtam betelni vele... A gesztenye édessége, a kelbimbó kesernyéje, a bacon füstössége, a fokhagyma fűszeressége... Ki kell próbálni! Azt azért nem mondom, hogy egyszerű elkészíteni, de megéri!
Szóval, nincs mit szépíteni, ez egy macerás dolog. A négy összetevőt külön-külön kell elkészíteni, majd a végén összekeverni, tehát négy külön edény és az időzítés sem egyszerű. Itt-ott eltértem picit az eredeti recepttől, részben szövegértési problémák :), részben némi egyszerűsítés miatt. Tehát:
A glasszírozott gesztenye:
kb 20 dkg gesztenyét feltettem főni
1 teáskanál mézzel és
1 evőkanál vajjal ízesített
2-3 dl húslevesben. Felforralás után fedő alatt csendesen főztem, végül a fedőt levéve sziruposra sűrítettem a levet.
A tisztított fokhagyma gerezdeket (sokat) tejben megfőztem.
50 dkg kelbimbót megtisztítottam, a nagyobbakat félbevágtam, majd forró, sós vízben 6 perc alatt megfőztem - a kelbimbót nem szabad sokáig főzni, mert akkor jön elő az a kellemetlen kénes szag, ami miatt sokan nem szereteik, de szerintem keményen sem jó.
10 dkg bacont (kolozsvári szalonnát) csíkokra vágtam, kevés zsiradékon megpirítotam, majd hozzá adtam először a kelbimbót, majd a fokhagymát, végül a gesztenyét a sziruppal együtt. Kevés vizet adtam hozzá, hogy hígítsam a szirupot és mindenhová jusson belőle.
Elméletileg köretnek szántam, de végül alig ettem mást (egy kis csehes-szlovákos malacsültet és tepsis krumplit)...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lüke 2011.11.28. 10:49:19
Glasur glas, glace! innen ered
glasszé- az kesztyü
lüke 2011.11.28. 10:52:19
egyébként máz, fényes mázzal való bevonás
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2011.11.28. 10:57:37
nem saját kútfő, ezt így hívják. ha szerinted nem jó, akkor kéretik az említett szerzőpárossal (és még jó sokakkal) vitatkozni!