A gulyáslevest mindenki szereti, gulyáslevest mindenki tud főzni. Lehet hétköznap a menzán és lehet szombaton este vendégeknek bográcsban. Gulyáslevest lehet marhából, sertésből, akár még csirkéből is. A gulyás leves az igaz magyar. A gulyásleves jó.
Ez egy hétköznapi változat csak úgy.
5 dkg sertés zsíron (vagy olajon) kicsit megpirítok
1 kiskanál kömyénymagot, majd rádobok
1 fej apróra vágott hagymát, majd
kb félkilónyi kis kockákra vágott sertéshúst.
Sózom, kicsit átpirítom a húst és ezután jöhet
1 kiskanál pirospaprika. Teszek még hozzá
1 gerezd fokhagymát átnyomva,
1 kis darab babérlevelet,
1 paradicsomot és
1 paprikát nagyobb darabkra vágva. Fedő alatt puhára főzöm a húst, ezalatt sűrű szaft képződik alatta. Ekkor felöntöm vízzel és beleteszek
25-30 dkg vegyes zöldséget (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, kelkáposzta) kis kockákra vágva, később ugyancsak
25-30 dkg-nyi krumplit szintén kockázva. Legvégül
1 tojásból és lisztből készült nokedliket szaggatok bele (a csipetke időigényessége miatt csak a bográcsos változathoz jár :) )
Beállítjuk a leves sósságát és készrefőzzük. Vágott petrezselyemmel díszíthetjük, ízlés szerint erős paprikával "magyarosítjuk". Friss kenyérrel kínáljuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.10.09. 17:33:25
nadivereb 2010.10.09. 17:54:59
Hal Stanton 2010.10.09. 18:05:44
kasztor 2010.10.09. 18:09:30
Nem kötözködésképpen írtam, de a sonka se' pulykából, vagy csirkemellből az igazi. :-)
Kilgore Trout 2010.10.09. 18:22:56
konyak · http://percemberek.blog.hu/ 2010.10.09. 18:26:39
Ez valami húsos gulyás jellegű leves. Menzára jó.
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 18:29:32
De árulja már el valaki, hogy ugyan miért képtelenek ezt a viszonylag egyszerű, tulképp nem is különösebben drága levest a budapesti éttermek nagy többségében ennyire elbaszni?
A legtöbb helyen gulyásleves néven valami sápadt, zsíros lében úszkáló szomorú mócsingok mellett nagytömegű répa szikkad, pár kósza, aszotttra kásásodott krumplival.
Belvárosi lakosként a környékbeli éttermekben már nem találok répátlan, normális gulyáslevest. A legtöbb helyen simán átnevehetnék zsíros répalevesnek mócsinggal, új nemzeti jelképet létrehozva azzal a bánatos moslékkal, amit feltálalnak (ritkán függ a hely osztálybesorolásától, árszintjétől, helyétől).
Létezik még valahol normális áron, tényleg jó gulyásleves, ha igen hol?
Vagy vénségemre kénytelen leszek megtanulni főzni, ha rendes gulyást akarok enni?
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 18:37:24
Olyan változat viszont - sajna - csak a gyakorlatban ismet, ahol répával telerakja a magát szakácsnak képzelő konyhai segédszemélyzet a leveskét, és gulyásként tálaltja a zsíros mócsingot.
Ha van benne répa, akkor van benne egyéb zöldség is, ugyan nem sok, nagyjából egyenletes eloszlásban (azaz nem zsák répa, pár karalábékocka, mert azt mosléknak hívják a kismalacok reggelijéül szolgál).
Általában az un. „vermelhető” zöldségek kerülhetnek bele, persze - elvileg - nem a szemtje.
Gyakorlatilag viszont érdemes lenne végigmenni a belvároson (persze nemcsak ott), megszemlélni a gulyásfelhozatalt, majd feletetni a szakáccsal, tulajjal.
Ajánljatok olyan helyet, ahol még lehet jó gulyást enni Budapesten, és nem kell kilométereket autózni érte valahova vidékre, bográccsal rendelkező rokonhoz, ismerőshöz.
Baloo 2010.10.09. 18:43:04
eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.10.09. 18:51:32
szombaton este bográcsban nálunk is marhalábszárból készül. és a férfiak dolga :)
hillman. 2010.10.09. 18:54:36
Mindig is azt vallottam , hogy a gulyáslevest a gyengegyomrú turistáknak találták ki.
Van egy száz éves szakácskönyvem ami több féle gulyásról ír . Gulyáslevesről szó sem esik benne.
A régi recept :A marhahús külőnféle neméből válassz, melyeket apró darabokra kell vágni, megmosni.Ekkor egy lábasban zsíron vöröshagymát kell megszalasztani, egy kanál paprikát belekeverni, a húst rátenni, megsózni és letakarva főzni.Ha már puna, hagyd zsirjára pörkölődni és néhány nyers burgonyát, melyet meghámoztál és kockára vágtál,belekeversz, s ha puhára főtt, föladod."
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 19:01:25
barumka 2010.10.09. 19:06:34
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 19:07:17
Valami közelebbi tippetek lenne? Mondjuk a Nagykörút vonzáskörzetében, vagy azon belül.
Lassan nézni kéne valami vacsorát...
barumka 2010.10.09. 19:08:13
egy REALM fan 2010.10.09. 19:08:46
Ezért ha leht, próbáljuk a hust "zsirjára pirítani a megfelelő fúszerekkel "pörköltszerűen" készre főzni. Eztv felengedve zöldség, pirospaprika(por alapú) újra kóstolva fűszerezve.
Csipetkét külön megfőzni, csak adagokban hozzáadni.
barumka 2010.10.09. 19:09:44
barumka 2010.10.09. 19:11:59
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 19:20:21
Gulyásban - akkor - szintén kimerítették a kulináris hazaárulás minden elképzelhető ismérvét (sok répa, mócsing, stb.).
de pár évvel ezelőtt ár/érték arányban még tényleg jók voltak. lehet, hogy egy próbát talán megér a dolog, hátha javultak az utóbbi időben.
Tulképp mi a fenének tesznek a gulyásba répát magába? Ennyire drága a hús?
pug406st 2010.10.09. 19:46:01
Senki falusi ember nem evett marhahúst, ugyanis nem jutott hozzá. E sorok írója életének első tizenhat évét falun töltötte, nemhogy nem evett soha marhahúst, de még csak nem is látott. Marhát intakt állapotban látott, négy lábbal, szarvakkal, bőrbe kötve, így látta a gulyás is, soha másképp.
A gulyásleves tehát a legkevésbé sem jellegzetes pusztai étel, hanem városi találmány, városi vendéglők fazekaiban főtt, ott is inkább csak a XIX. Század második felétől kezdve.
Pesti vendéglőkben, de bécsiekben még inkább.”
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gulyás_(étel)
Jómagam a fenti linken található gulyást részesítem előnyben. Hús és hagyma együtt fő. Sokkal kiteljesedettebb az ízvilág. Javaslom próbáljátok ki.
barumka 2010.10.09. 19:47:58
Pozsonyi szerintem most jó. Járunk oda havonta, és szerintem jól főznek. Mivel társasággal járunk, így sok kaját rendelünk, de nem csalódtunk még egyikben sem eget rengetően.Persze ízlések és pofonok....
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 20:00:58
„Répát magába?? ”
Sajna. Nagyjából az az éttermi trend, hogy baromi sok répát aszalnak egy kis zsíros lében, mindenféle nyesedék húscafat és mócsing mellet, majd feltáalják gulyáslevesként. Az étteremnek csúfolt helyek többégében.
kpityu2 2010.10.09. 20:07:42
barumka 2010.10.09. 20:34:56
Pedig a sok répa elviszi az ízt nagyon. De Ők tudják. Gulyást inkább csak otthon.:-)
Doryyka 2010.10.09. 20:44:46
venszivar 2010.10.09. 20:47:47
MARHÁBÓL !!! Sok zöldséggel s kézi szaggatású csipetkével . Jó étvágyat Kívánok.
A képen egy diétás zöldségleves látható !
kérődzőgiliszta 2010.10.09. 21:05:54
Lehet, hogy a hely gagyi, de a a Lehelen az Izében egészen ehető gulyáslevest mérnek.
Másodszor.
Az edény egy vastagfalú öntöttvas lábas, kerámialap talppal. Ettől olyan, mintha bográcsban főne!
Ahogy többen is írták, marha vagy borjú lábszár.
Arányaiban dupla hagyma, füstölt szalonnán pirítva. Tehát kb. fél kg húsonként két fej.
Ami eddig mindenkinél kimaradt: a hagymapirítás után jön bele a zöldpaprika! Ha maradunk a fél kilós húsdózisnál, akkor két db., apróra vágva. A hús előtt a pirospaprika. Utána pörkölni a húst, sózva, borsozva, amíg levet ereszt. Akkor jöhet bele a zöldség. (A répát, gyökeret én se szeretem annyira, de nem ront rajta. Viszont a zeller és a petruska az nagyon kell! Fokhagyma pedig semmiképp!) Kb. negyed órát együtt párolom, dinsztelem a zöldségeket húslén, felöntés előtt. Ekkor jön bele a majoránna, babérlevél, zeller-zöldje majd a víz, 1 db. paradicsom bevágva, hogy egyben kivehető legyen. A hústól függően 2-2,5 óra főzés, fedő alatt. Félidőben bele a 4 db. közepes krumplit, hogy szét ne főjön. Után sózni. A vége előtt 20 perccel mehet bele a csipetke. Ha kész, a tetejére, vagy a tányérba még egy kis petruska, és ízlés szerint erőspaprika.
Kizárólag kovászolt paraszt fehér kenyérrel, és száraz Cabernettel, vagy Cabernet Sauvignonnal.
www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.09. 21:06:48
Hattori Hanzo 2010.10.09. 21:28:50
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.10. 20:02:28
Ma rábeszélésre elmentem a Boxutcába. Aszondták, ott jó. Hát, rengeteg aszott répa úszott valami enyhén zsíros lében...
De legalább nem volt benne mócsing. Manapság ez is eredmény...
Túrógombócot kértem utána. Hiba volt.
barumka 2010.10.10. 22:26:40
barumka 2010.10.10. 22:28:30
Sajnos az Osztrák gulyás leves az konzervből készül. Egyszer ettem én is, mert azt hittem hogy a nagy fazékban főzték, de sajna csak melegítették :-)
Soha többet. De igazad van, nagyon laktató volt, és tömény. Nekem nem tetszett, pedig a kenyér az finom volt.
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.10.11. 15:23:11
Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.10.14. 20:11:27
És nálunk sosem marad a csirkepöriből sem, hogy finom hortobágyi húsos palacsinta váljon belőle.
Pedig elég nagy az a borgács! :))))))))))