Gulyásleves

Címkék: leves magyaros sertés hús

2010.10.09. 06:00

A gulyáslevest mindenki szereti, gulyáslevest mindenki tud főzni. Lehet hétköznap a menzán és lehet szombaton este vendégeknek bográcsban. Gulyáslevest lehet marhából, sertésből, akár még csirkéből is. A gulyás leves az igaz magyar. A gulyásleves jó.

Ez egy hétköznapi változat csak úgy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 dkg sertés zsíron (vagy olajon) kicsit megpirítok

1 kiskanál kömyénymagot, majd rádobok

1 fej apróra vágott hagymát, majd

kb félkilónyi kis kockákra vágott sertéshúst.

Sózom, kicsit átpirítom a húst és ezután jöhet

1 kiskanál pirospaprika. Teszek még hozzá

1 gerezd fokhagymát átnyomva,

1 kis darab babérlevelet,

1 paradicsomot és

1 paprikát nagyobb darabkra vágva. Fedő alatt puhára főzöm a húst, ezalatt sűrű szaft képződik alatta. Ekkor felöntöm vízzel  és beleteszek

25-30 dkg vegyes zöldséget (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, kelkáposzta) kis kockákra vágva, később ugyancsak

25-30 dkg-nyi krumplit szintén kockázva. Legvégül

1 tojásból és lisztből készült nokedliket szaggatok bele (a csipetke időigényessége miatt csak a bográcsos változathoz jár :) )

Beállítjuk a leves sósságát és készrefőzzük. Vágott petrezselyemmel díszíthetjük, ízlés szerint erős paprikával "magyarosítjuk". Friss kenyérrel kínáljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr512331383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.10.09. 17:33:25

Én sózni minden ilyet csak félidőben szoktam, sokkal puhább, zaftosabb lesz a hús.

nadivereb 2010.10.09. 17:54:59

Én a gulyáslevesbe zöldségnek csak répát teszek és krumplit, köménymagon és paprikán (na meg són-borson) kívül pedig nem fűszerezek mással. de ízlések és pofonok.

Hal Stanton 2010.10.09. 18:05:44

Én pontyot teszek bele, és halászlének hívom.

kasztor 2010.10.09. 18:09:30

Bár a sertésből készült leves is nagyon finom, de a gulyáslevest a "gulyából" főzik. A kondások pedig kondáslevest főznek. Magam is készítem mindkét állat lábszáras részéből.
Nem kötözködésképpen írtam, de a sonka se' pulykából, vagy csirkemellből az igazi. :-)

Kilgore Trout 2010.10.09. 18:22:56

Annyit tennék hozzá, hogy mikor belekeverem a zöldséget, még nem öntöm fel vízzel, hanem még fedő alatt hagyom együtt párolódni egy darabig a a hússal, és csak utána öntöm fel vízzel. Finomabb.

konyak · http://percemberek.blog.hu/ 2010.10.09. 18:26:39

Ez csak hasonlít a gulyáslevesre. Karalábé? Kelkáposzta? Disznóhús?
Ez valami húsos gulyás jellegű leves. Menzára jó.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 18:29:32

Nagy barátja vagyok a JÓ gulyáslevesnek. Állítólag mások is, annyir, hogy valamennyire már tulképp nemzeti jelképpé vált ez a leveske.

De árulja már el valaki, hogy ugyan miért képtelenek ezt a viszonylag egyszerű, tulképp nem is különösebben drága levest a budapesti éttermek nagy többségében ennyire elbaszni?

A legtöbb helyen gulyásleves néven valami sápadt, zsíros lében úszkáló szomorú mócsingok mellett nagytömegű répa szikkad, pár kósza, aszotttra kásásodott krumplival.

Belvárosi lakosként a környékbeli éttermekben már nem találok répátlan, normális gulyáslevest. A legtöbb helyen simán átnevehetnék zsíros répalevesnek mócsinggal, új nemzeti jelképet létrehozva azzal a bánatos moslékkal, amit feltálalnak (ritkán függ a hely osztálybesorolásától, árszintjétől, helyétől).

Létezik még valahol normális áron, tényleg jó gulyásleves, ha igen hol?
Vagy vénségemre kénytelen leszek megtanulni főzni, ha rendes gulyást akarok enni?

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 18:37:24

@konyak: A mindenféle receptgyűjtések nagyjából ötvenféle gulyáslevest különböztetnek meg. Ezek némelyike valóban tartalmazhatja a felsorolt zöldségeket.
Olyan változat viszont - sajna - csak a gyakorlatban ismet, ahol répával telerakja a magát szakácsnak képzelő konyhai segédszemélyzet a leveskét, és gulyásként tálaltja a zsíros mócsingot.

Ha van benne répa, akkor van benne egyéb zöldség is, ugyan nem sok, nagyjából egyenletes eloszlásban (azaz nem zsák répa, pár karalábékocka, mert azt mosléknak hívják a kismalacok reggelijéül szolgál).

Általában az un. „vermelhető” zöldségek kerülhetnek bele, persze - elvileg - nem a szemtje.

Gyakorlatilag viszont érdemes lenne végigmenni a belvároson (persze nemcsak ott), megszemlélni a gulyásfelhozatalt, majd feletetni a szakáccsal, tulajjal.

Ajánljatok olyan helyet, ahol még lehet jó gulyást enni Budapesten, és nem kell kilométereket autózni érte valahova vidékre, bográccsal rendelkező rokonhoz, ismerőshöz.

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.10.09. 18:51:32

félreértések elkerülése végett, ez valóban egy gyors, hétköznapi, ha úgy tetszik "menza" változat.
szombaton este bográcsban nálunk is marhalábszárból készül. és a férfiak dolga :)

hillman. 2010.10.09. 18:54:36

Mi gulyást szoktunk csinálni.A maradékot vizzel felöntjük és felforraljuk,ezt hívjuk gulyáslevesnek.
Mindig is azt vallottam , hogy a gulyáslevest a gyengegyomrú turistáknak találták ki.
Van egy száz éves szakácskönyvem ami több féle gulyásról ír . Gulyáslevesről szó sem esik benne.

A régi recept :A marhahús külőnféle neméből válassz, melyeket apró darabokra kell vágni, megmosni.Ekkor egy lábasban zsíron vöröshagymát kell megszalasztani, egy kanál paprikát belekeverni, a húst rátenni, megsózni és letakarva főzni.Ha már puna, hagyd zsirjára pörkölődni és néhány nyers burgonyát, melyet meghámoztál és kockára vágtál,belekeversz, s ha puhára főtt, föladod."

barumka 2010.10.09. 19:06:34

Én a gulyást nagyon szeretem, és tényleg nem tudnak az éttermek normálisat készíteni. Én sertés combot, sertés csülköt, és marha husit teszek bele, csak házi zsíron dinsztelem a hagymát, és kell bele minden jó zöldség. Eddig még soha senki nem panaszkodott rá, ették mint kacsa a nokit. Aki azt mondja hogy olajon készíti a hagymát, az nem tudja mi kell egy gulyáshoz. Pedig mennyien vannak ilyenek. Meg akarják magyarázni hogy az olaj is jó. Persze persze. Abból készülnek az átlátszó gulyás förmedvények....

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 19:07:17

@Baloo: Első ránésre jónak tűnik, de nekem sajna messze van a belvárosból, kocsi nélkül.
Valami közelebbi tippetek lenne? Mondjuk a Nagykörút vonzáskörzetében, vagy azon belül.
Lassan nézni kéne valami vacsorát...

barumka 2010.10.09. 19:08:13

A képen szereplő valami, az nem gulyás.

egy REALM fan 2010.10.09. 19:08:46

Na most azért szeretnék néhány tévhitet helyre tenni.A pirospaprika felég az edény oldalára..
Ezért ha leht, próbáljuk a hust "zsirjára pirítani a megfelelő fúszerekkel "pörköltszerűen" készre főzni. Eztv felengedve zöldség, pirospaprika(por alapú) újra kóstolva fűszerezve.
Csipetkét külön megfőzni, csak adagokban hozzáadni.

barumka 2010.10.09. 19:09:44

Kis Pozsonyi étterem a Pozsonyi, Radnóti sarkán. Igaz, gulyást még nem ettem, de a többi kaja nagyon jü, és rengeteg, nagyon elfogadható áron. Érdemes a sztrapacskájukat megkóstolni.

barumka 2010.10.09. 19:11:59

Ha kész pörire sütöd a húst, és utána szeretnéd a zöldségeket hozzáadni, akkor a végére szét fog főlni a hús. Én előbb a marha lábszárat, és a csülköt rakom a hagyma mellé, majd fél óra múlva a sertés combot. De nagyon fontos a rengeteg hagyma, és a pl Lehel piacon is kapható házi piros paprika.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 19:20:21

@barumka: Vagy másfél éve voltam ott utoljára, akkor nem volt túl jó. nagyjából a frissensültek voltak ehetőek, de azokhoz is képesek voltak - gyaníthatóan - többnapos köretet adni.
Gulyásban - akkor - szintén kimerítették a kulináris hazaárulás minden elképzelhető ismérvét (sok répa, mócsing, stb.).

de pár évvel ezelőtt ár/érték arányban még tényleg jók voltak. lehet, hogy egy próbát talán megér a dolog, hátha javultak az utóbbi időben.

Tulképp mi a fenének tesznek a gulyásba répát magába? Ennyire drága a hús?

pug406st 2010.10.09. 19:46:01

Váncsa István véleménye: „Miért nem teszi fel soha senki a kérdést, hogy a hús, ami a gulyás bográcsában állítólag rotyog, honnan került oda? A fagyasztóból, minthogy az nem volt, aligha vehette elő. Hentes nem volt a pusztán, sőt általában a faluban se, de ha volt is, nem tartott marhahúst, és ha netán mégis tartott volna, a gulyás akkor se tudta volna megvenni. Nyájas olvasóm talán arra gondol, hogy hát ott volt a gulya, az a sok-sok hús, és nyájas olvasómnak ebben talán igaza is van, viszont ne felejtsük, hogy a gulyás és a dinnyecsősz helyzete némiképp különbözik. A dinnyecsősz, ha úgy gondolja, elfogyaszt egy dinnyét, a gazda ezért se részesítené őt dicséretben, de hát úgyse tudja meg. Viszont a gulyás nem kanyaríthat le két kiló húst valamelyik marhából, ugyanis a marha az ilyesmit rosszul viseli. Nyájas olvasóm bizonyára látott már marhát, (…)Azt talán nem tudja, hogy a marhának a súlya három usqe öt mázsa, értéke (mármint az élő marháé) manapság mintegy százezer forint. A gulyások nagyon-nagyon szegény emberek voltak, a marha viszont régen is vagyont ért. Hogyan került hát a vagyont érő marha a nagyon-nagyon szegény gulyásembernek a bográcsába bele? Megmondom: sehogy. Gulyáslevest vagy gulyáshúst, sőt gulyásos húst, nevezzük, ahogy akarjuk, igazi gulyás sohasem főzött, sőt nem is evett. Soha az életben egyetlenegyszer se.
Senki falusi ember nem evett marhahúst, ugyanis nem jutott hozzá. E sorok írója életének első tizenhat évét falun töltötte, nemhogy nem evett soha marhahúst, de még csak nem is látott. Marhát intakt állapotban látott, négy lábbal, szarvakkal, bőrbe kötve, így látta a gulyás is, soha másképp.
A gulyásleves tehát a legkevésbé sem jellegzetes pusztai étel, hanem városi találmány, városi vendéglők fazekaiban főtt, ott is inkább csak a XIX. Század második felétől kezdve.
Pesti vendéglőkben, de bécsiekben még inkább.”

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gulyás_(étel)

Jómagam a fenti linken található gulyást részesítem előnyben. Hús és hagyma együtt fő. Sokkal kiteljesedettebb az ízvilág. Javaslom próbáljátok ki.

barumka 2010.10.09. 19:47:58

Répát magába?? Ezt nem értem. Kell zeller, ennek a zöldje, répe fehér répa, karalábé, csipetke. Csak magába bármilyen zöldség felesleges.
Pozsonyi szerintem most jó. Járunk oda havonta, és szerintem jól főznek. Mivel társasággal járunk, így sok kaját rendelünk, de nem csalódtunk még egyikben sem eget rengetően.Persze ízlések és pofonok....

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.09. 20:00:58

@barumka: Lehet, hogy javult. Amikor harmadszor kaptam odakozmált, rágós kaját, hagytam a fenébe. Sajnáltam, mert korábban ettem ott jót is.

„Répát magába?? ”
Sajna. Nagyjából az az éttermi trend, hogy baromi sok répát aszalnak egy kis zsíros lében, mindenféle nyesedék húscafat és mócsing mellet, majd feltáalják gulyáslevesként. Az étteremnek csúfolt helyek többégében.

kpityu2 2010.10.09. 20:07:42

Gulyáslevest csakis gulyásból. :D

TexMex 2010.10.09. 20:18:42

Az igazi gulyásleves bizony marhából készül, akárki akármit is mond.

barumka 2010.10.09. 20:34:56

@Vérnűsző Barom:
Pedig a sok répa elviszi az ízt nagyon. De Ők tudják. Gulyást inkább csak otthon.:-)

Doryyka 2010.10.09. 20:44:46

@hillman.: ez az erotikus gulyás receptje-"ha már puna" :)

venszivar 2010.10.09. 20:47:47

Ki az az idióta,aki csirkéből csinálja !???Nos az főzzön mellé mákgubót is ,együtt a kettő talán....
MARHÁBÓL !!! Sok zöldséggel s kézi szaggatású csipetkével . Jó étvágyat Kívánok.
A képen egy diétás zöldségleves látható !

kérődzőgiliszta 2010.10.09. 21:05:54

Elsőként egy javaslat:
Lehet, hogy a hely gagyi, de a a Lehelen az Izében egészen ehető gulyáslevest mérnek.

Másodszor.
Az edény egy vastagfalú öntöttvas lábas, kerámialap talppal. Ettől olyan, mintha bográcsban főne!
Ahogy többen is írták, marha vagy borjú lábszár.
Arányaiban dupla hagyma, füstölt szalonnán pirítva. Tehát kb. fél kg húsonként két fej.
Ami eddig mindenkinél kimaradt: a hagymapirítás után jön bele a zöldpaprika! Ha maradunk a fél kilós húsdózisnál, akkor két db., apróra vágva. A hús előtt a pirospaprika. Utána pörkölni a húst, sózva, borsozva, amíg levet ereszt. Akkor jöhet bele a zöldség. (A répát, gyökeret én se szeretem annyira, de nem ront rajta. Viszont a zeller és a petruska az nagyon kell! Fokhagyma pedig semmiképp!) Kb. negyed órát együtt párolom, dinsztelem a zöldségeket húslén, felöntés előtt. Ekkor jön bele a majoránna, babérlevél, zeller-zöldje majd a víz, 1 db. paradicsom bevágva, hogy egyben kivehető legyen. A hústól függően 2-2,5 óra főzés, fedő alatt. Félidőben bele a 4 db. közepes krumplit, hogy szét ne főjön. Után sózni. A vége előtt 20 perccel mehet bele a csipetke. Ha kész, a tetejére, vagy a tányérba még egy kis petruska, és ízlés szerint erőspaprika.
Kizárólag kovászolt paraszt fehér kenyérrel, és száraz Cabernettel, vagy Cabernet Sauvignonnal.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.09. 21:06:48

én komálom az osztrák gulyás levest is, ami sokkal sűrűbb, majdnem főzelék állagú. a hüttékben lehet a sípályák tetején kapni. kegyetlen laktató.

Hattori Hanzo 2010.10.09. 21:28:50

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gulyás_(étel)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.10. 20:02:28

@kérődzőgiliszta: És abban az Izében ilyen? Mert akkor érdekel.

Ma rábeszélésre elmentem a Boxutcába. Aszondták, ott jó. Hát, rengeteg aszott répa úszott valami enyhén zsíros lében...
De legalább nem volt benne mócsing. Manapság ez is eredmény...
Túrógombócot kértem utána. Hiba volt.

barumka 2010.10.10. 22:26:40

ja tényleg. A Lehelen a bejáratnál az önki étteremben. Ott tűrhető, viszont a halászlevük finom. Boxutca kilőve.Pasi létemre inkább otthon ekészítem a kajákat. Persze azért az jó néha hogy nem kell szenvedni a mosogatással, és a vásárlással, mert ezt az étteremben megoldják helyettem. A Pozsonyiban még a sztrapacska is ehető.De mint már írtam, a gulyást csak otthon....

barumka 2010.10.10. 22:28:30

@www.Bisex.hu:
Sajnos az Osztrák gulyás leves az konzervből készül. Egyszer ettem én is, mert azt hittem hogy a nagy fazékban főzték, de sajna csak melegítették :-)
Soha többet. De igazad van, nagyon laktató volt, és tömény. Nekem nem tetszett, pedig a kenyér az finom volt.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.10.11. 15:23:11

szeretjük, ha marhapörit bográcsolok másnap friss gulyásleves van sok-sok zöldséggel, répával.

Mágnes Dóra · http://mindenkaja.blog.hu/ 2010.10.14. 20:11:27

@hzizi: nálunk sosem marad a bográcsos marhapöriből, hogy másnapra gulyás lehessen. :)
És nálunk sosem marad a csirkepöriből sem, hogy finom hortobágyi húsos palacsinta váljon belőle.
Pedig elég nagy az a borgács! :))))))))))

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2010.10.14. 21:05:23

@Mágnes Dóra: azt a csirkepöri adagot bizony nekem is alaposan meg kellett emelnem, hogy maradjon belőle :))

cérnamama 2010.10.15. 18:42:46

Cérnácska!én mostmár közzé tenném a másik ütős debreceni gyulyás receptet is, azt a szombat esti bográcsost......

keresztcérna 2010.10.17. 16:56:04

Lehet, hogy nem volt szerencsés a fotó, hogy a gulyáslevesből a karfiol kandikált ki, de meg vagyok győződve róla, hogy finom volt. A belbecs ez esetben szerintem fontosabb, mint a külcsin. Szerintem sokan szeretnének a menzádra járni. Ha igy folytatod még pályát tévesztett leszel, a családod örömére.

keresztcérna 2010.10.17. 17:15:00

@pug406st: Főztem én már hasonló zöldséges gulyáslevest a pulyka felső combjából is, de senki nem találta el, hogy milyen húsból is van. A lényeg szerintem, hogy jóízű legyen.A cérnácska gulyáslevese, egy mai kornak megfelelő, az egészséges táplálkozást követi, úgyanakkor, a hagyományos magyaros izeket is igyekszik megtartani. Bár minden magyar gyerek ilyen menzára járhatna.

cérnamama 2010.10.20. 20:24:05

Zsófi holnap ebédre gyulyáslevest kér...
süti beállítások módosítása