Hosszú évek óta születésnapok, névnapok elengedhetetlen ünnepi eledele nálunk. Az ünepi ételek fontos jellemzője pedig az, hogy csak ünnepi alkalmakkor készítjük és már mindenki alig várja, hogy újra ehesse. Nem tudom, hogyan lett ez az étel azzá, de mindenki rajong érte a szűkebb és tágabb családból egyaránt. Ráadásul előző nap is előkészíthető, így az aktuális nagy napon nem kell annyi időt a konyhában tölteni.
1 kg sertés szűzpecsenyét gondosan lehártyázok, szeletekre vágok és bepácolom
Worchestershire szószba. (A pácolás pár órától akár 1 napig is terjedhet, attól függően, mennyi időnk van.) A húsokat ezután kis adagokban
kevés olajon forró serpenyőben megsütöm. Sütés előtt nem sózom, csak utána, pontosabban közvetlenül a további felhasználás előtt. A megsült hússzeleteket tepsibe teszem,
sózom borsozom, még egy kis szósszal meglocsolom. Amíg a húsok elkészülnek,
1 kg gombát megtisztítok, darabolok és
sóval, borssal fűszerezve
(szárított vargányával felturbózva)
kevés olajon lesütök, majd a húsra halmozom. Ezután következik a besamel mártás
5 dkg vajból,
5 dkg lisztből és
2.5-2.5 dl tejből és húslevesből, és
2.5 dl tejfölből. Fűszerezem
sóval, borssal, petrezselyemmel, kaporral (nem megijedni, beletenni! eddig még egyetlen kaporellenes egyén sem szúrta ki :) ) majd a gombára öntöm. Ekkor jöhet a
kb. 3 doboz camambert sajt (amennyi fér).
200 fokos sütőben 20-25 percig sül, amíg a a sajt megolvad és színesedni kezd.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.