Érdekes módon, noha ezt a levest mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor a menzáról, a régi szakácskönyveimben ennek nyomát sem lelem. Így aztán csak valószínűsíteni tudom, hogy a "frankfurti", az a virsli fajtájára utal és innen a leves elnevezése. Közmegegyezésnek tűnik az is, hogy ez alapvetően egy kelkáposzta leves, de hogy ezen kívül kell-e bele krumpli, sárgarépa stb. az már az egyéni ízléstől, megszokástól függ. Ahogy az interneten körülnéztem egy kicsit, az is általánosnak tűnik, hogy tejföl is kell be, de a férjem szerint ő világ életében anélkül ette mindenhol... Szóval, mindenki főzze úgy, ahogy jólesik, ezt is, ahogy minden mást is :)

Először itt egy könnyedebb, tejföl mentes verzió:

Kevés olajon megpirítok

1 fej (kb 10 dkg) hagymát, amihez hozzáadok

1 kiskanál köménymagot  (lehet több is), amit szintén megpirítok egy kicsit.

1 kis szál sárgarépát felkockázok és a hagymához adom.

Sózom, borsozom, majd jöhet bele

kb 30 dkg kelkáposzta csíkokra vágva, valamint ugyancsak

kb 30 dkg burgonya. Felöntöm vízzel és míg fő a leves, rántást készítek

2-3 evőkanál (3 dkg) olajból,

3 dkg lisztből és

1 kiskanál pirospaprikából, amit a leveshez adok.

30 dkg virslit felkarikázok (ez lenne a frankfurti) és belefőzöm. Nem baj, ha tálalás előtt áll pár percig.

A tejfölös változat ugyanígy készül, csak a végén még tejföl is kerül bele. Egy kis petrezselyem zöld pedig mehet mindenbe...

frankfurti leves 2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr652341765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cérnamama 2010.11.16. 17:15:16

Én is azon gondolkodtam-mit főzzek már megint?Igy gyorsan beléptem a házi menzára, rögtön az első leves bejött, árválkodott a kertben 3 kelkáposzta, virsli meg volt itthon, igy virslis kelkáposzta levest főztem. Nagyon finom, holnap is ez lesz a leves.
süti beállítások módosítása