Érdekes módon, noha ezt a levest mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor a menzáról, a régi szakácskönyveimben ennek nyomát sem lelem. Így aztán csak valószínűsíteni tudom, hogy a "frankfurti", az a virsli fajtájára utal és innen a leves elnevezése. Közmegegyezésnek tűnik az is, hogy ez alapvetően egy kelkáposzta leves, de hogy ezen kívül kell-e bele krumpli, sárgarépa stb. az már az egyéni ízléstől, megszokástól függ. Ahogy az interneten körülnéztem egy kicsit, az is általánosnak tűnik, hogy tejföl is kell be, de a férjem szerint ő világ életében anélkül ette mindenhol... Szóval, mindenki főzze úgy, ahogy jólesik, ezt is, ahogy minden mást is :)
Először itt egy könnyedebb, tejföl mentes verzió:
Kevés olajon megpirítok
1 fej (kb 10 dkg) hagymát, amihez hozzáadok
1 kiskanál köménymagot (lehet több is), amit szintén megpirítok egy kicsit.
1 kis szál sárgarépát felkockázok és a hagymához adom.
Sózom, borsozom, majd jöhet bele
kb 30 dkg kelkáposzta csíkokra vágva, valamint ugyancsak
kb 30 dkg burgonya. Felöntöm vízzel és míg fő a leves, rántást készítek
2-3 evőkanál (3 dkg) olajból,
3 dkg lisztből és
1 kiskanál pirospaprikából, amit a leveshez adok.
30 dkg virslit felkarikázok (ez lenne a frankfurti) és belefőzöm. Nem baj, ha tálalás előtt áll pár percig.
A tejfölös változat ugyanígy készül, csak a végén még tejföl is kerül bele. Egy kis petrezselyem zöld pedig mehet mindenbe...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.