Csülök pékné módra ("gyorsan")
Címkék: krumpli hagyma fokhagyma csülök magyaros sertés hús
2011.03.12. 08:30
Erről az ételről nekem egyértelműen a salgótarjáni Kulacs étterem jut eszembe (vajon meg van-e még?), ahol annak idején (főiskolás koromban) gyakran ettünk ilyet. Ez tipikusan az az étel, amivel nem lehet kapkodni, mert idő kell ahhoz, hogy a zsír szépen átjárja a húst. Nekem viszont most viszonylag kevés időm volt, ezért kicsit gyorsítani kellett a dolgon. Ez a gyorsítás persze nem feltétlenül használt neki, de azért nagyon jól sikerült.
kb 8-10 adaghoz
2 nagy hátsó csülköt a hentessel kicsontoztattam és darabonként 4-5 részre vágtam. Annyi hideg vízbe tettem, ami éppen ellepte és főzni kezdem, miközben fűszereztem a levet. Tettem bele
sót,
szemes borsot,
4 db szegfűborsot,
2 nagy babérlevelet,
1 nagy hagymát negyedekben vágva, valamint
4 gerezd fokhagymát. Kb másfél óra főzés után a húsdarabokat kivettem a léből, a húsos részt fűszereztem
őrölt köménnyel, majorannával, a bőrt csak sóztam, majd rátettem a az előzőleg előkészített krumpli ágyra, ami
2 kg negyedekre vágott krumpliból,
5 fej negyedekre vágott hagymából és
1 egész fej fokhagymából állt, amelyeket sóztam, borsoztam, majd olajba forgattam.
220 fokos sütőben 1.5 órát sütöttem. A vége felé néha löttyintettem a csülkökre egy kis sört is.
Ha nem sietünk, akkor főzzük a csülköket egyben, netán előfőzés nélkül sok-sok órán át süssük 150 fokos sütőben.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kisQtya 2012.12.28. 20:53:22
Ez fiatal srácoknak való, nagyon tömény kaja. Lehet rá inni.