Jaj istenem, már látom a receptet a címlapon, erre harapni szoktak a szerkesztők, ezen jót lehet vitatkozni, a paprikás csirkéhez az is ért, aki még sohasem főzött... No mindegy, elég öreg vagyok már ahhoz, hogy ne futamodjak meg a kihívásoktól. A gulyáslevest is túléltem :) A lényeg az, hogy a paprikás csirkét mindenki főzze úgy, ahogy jólesik neki, én így csinálom, mert így tanultam az anyukámtól és mivel a gyerekeim is így szeretik, nyilván ők is így fogják majd főzni, ha oda kerül a sor... Annyit mindenesetre leszögeznék, hogy az én olvasatomban két különböző ételt neveznek paprikás csirkének. Az egyik pont úgy készül, mint az összes többi "pörkölt", a másik pedig úgy, ahogy az összes többi "paprikás". Jelen esetben ez utóbbiról van szó. A húst ilyenkor nem pörköljük meg, hanem egy paprikás alapban megfőzzük és jellemzően "helyből" tejfölözzük, nem csak a tányéron. És mert ebben az ételben a szaft az, ami igazából a legfinomabb, ezért egy picit bővebb lével készül, amit aztán egy kis liszttel sűríthetünk. tehát:
kb 30 dkg hagymát igen apróra vágunk és
2 kanál (4-5 dkg) zsiradékon (kacsa, liba, vagy tyúkzsír, ezek híján olaj, én ehhez nem szoktam sertészsírt tenni) pirítani kezdünk. Ha már megüvegesedett, akkor a lábast félrehúzzuk, jöhet bele
2 teáskanál pirospaprika és kis kevergetés után rögtön felöntjük kevés vízzel, hogy oda ne égjen. Mehet vissza a tűzre és fűszerezzük
sóval, 2 gerezd fokhagymával (lereszelve, vagy pici darabokra vágva - csak az íze kedvéért, mi másért), kevés borssal (ez valószínűleg tényleg nem kell bele, de nálam ez már automatizmus a húsételeknél, el nem rontja). Ha szezonja van, mehet bele egy kis paprika, paradicsom, télen esetleg egy kis lecsó, de ez a paprikáshoz nem elengedhetetlen... A lényeg az, hogy ezt a paprikás alapot szépen főzögessük egy darabig, a cél az, hogy a hagymának besegítsünk egy kicsit a szétfővésben, mivel a csirke egyébként gyorsan elkészül. Közben tehát van időnk arra, hogy
1 nagyobbacska (kb 1,5 kg-os) csirkét (lehetőleg persze igazi háznál neveltet, esetleg nagyüzemi, de "tanyasit", egyébként pedig amilyenhez hozzájutunk...) szétbontsunk. A húsdarabokat aztán a sűrű hagymás szaftba helyezzük, jól átforgatjuk, aztán készre főzzük. További vizet valószínűleg nem szükséges már hozzáadni. Ha a hús megpuhult, akkor
1 csapott evőkanál (kb 2 dkg) lisztet kikeverünk
2,5 dl tejföllel, majd hőkiegyenlítéssel a paprikáshoz adjuk. Pár perc főzés után hagyjuk állni 10-15 percet, majd nokedlivel tálaljuk. Biztosan lehet enni mással is, de mi még nem próbáltuk :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.