Tudom, vérciki (mert korszerűtlen, egészségtelen, "álmagyaros"), de Horváth Ilona szakácskönyvét lapozgatva jutott eszembe, hogy régen főztem már vadas marhát. Olyan módon pedig ahogy itt le volt írva, még sohasem. Úgy döntöttem, kipróbálom ezt az ecetes, hagymás, fűszeres pácolást. Jó is lett, de nem éreztem akkor különbséget, hogy feltétlenül érdemes lenne ezzel így pepecselni. Igazából azt hiszem, ennek egy vén marha esetében lehet jelentősége, hogy puhuljon a hús, de az a növendék nyak, amiből én készítettem (mert rostélyost nem kaptam, pedig egyébként ebből szoktam) nem igényelte ezt a fajta előkészítést. És a fénykép már megint csak a maradék... A köretként tálalt zsemlegombóc pedig "gyári", a lapcsánka pedig tojás híján krokett helyett készült.
A pácléhez
1 nagy fej hagymát karikákra vágtam és
1 l vízben
sóval, babérlevéllel, pár szem borókabogyóval és rózsaborssal félpuhára főztem, majd tettem bele
2 evőkanál borecetet. Mikor langyosra hűlt, ráöntöttem
1 kg felszeletelt marhahúsra és hűtőbe dugtam. Szándékaim szerint 1 napot pácolódott volna, de úgy alakult, hogy kettő lett belőle.
2-3 dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágtam és kiolvasztottam a zsírját, erre tettem rá a hússzeleteket a hagymával együtt, valamint
kb 20 dkg sárga és fehérrépát vegyesen (kockákra vágva). Fedő alatt szép kényelmesen puhára pároltam a húst, ekkor kivettem őket a lábasból, a zöldségeket pedig zsírjára sütöttem, pici liszttel meghintettem, majd leturmixoltam. Egy másik lábaskában cukrot karamellizáltam és ezt is a mártáshoz adtam, majd
mustárral, tejszínnel ízesítettem, még egyszer összeforraltam és visszatettem bele a hússzeleteket (részben, mert a lányom a mártást nem szereti, ő natúr módon kapta). Zsemlegombóccal, krokettel a legfinomabb, menzán tésztával dukál...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.