Írtam már erről a gyermekkori kedvenc vasárnapi ebédről a sült húsnál, de most a köretre kerül sor. Anyukám még akkor sem állít be üres kézzel, ha csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy jönnek... Ezúttal egy nagy zacskó frissen szedett vadsóska volt az ajándék, amit azon frissiben meg is tisztított nekem, majd kevés olajon megpároltuk, dobozoltuk és irány a fagyasztó. Hogy aztán az első adagot mindjárt a következő hétvégén elő is vegyem.
A krumplipüré pedig a gyerekek egyik kedvenc körete (feltéve persze, ha "tökéletesre" sikeredik) ami nálunk elengedhetetlen a sóskamártáshoz.
A sóskamártáshoz egy
kb 40 dkg-os fagyasztott, előzetesen megpárolt, leturmixolt sóskát kiengedek, közben kikeverek
1 tojást
1 evőkanál liszttel
2 evőkanál cukorral
csipet sóval és
kb 2 dl tejjel, majd ezt a keveréket a sóskához öntöm és óvatosan összefőzm (ne legyen hirtelen nagy a hőhatás, hogy a tojás ne csapódjon ki). Közben ízlés szerint tehető még bele cukor, ill. ha szükséges hígítható tovább tejjel.
Krumplipüré:
kb 1 kg krumplit meghámozok, felkockázok és sós vízben puhára főzöm. Ezután, még melegen, krumplinyomón átnyomom (ez persze néha elmarad, de így az igazi), majd teszek bele
5 dkg vajat és
kb 0,5 -1 dl forró tejet,
sózom és habosra keverem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.