Spanyol paradicsomleves (gazpacho)
Címkék: leves paradicsom spanyolos főzés nélkül
2012.07.24. 08:30
Bár idén nem Spanyolországban nyaraltunk, hazaérve az érett paradicsomok, uborkák és paprikák mégis erre a spanyol leves elkészítésére csábítottak. Pedig még csak hőség sem volt. Egyszerűen csak érezni akartam a friss, édes paradicsomokat. No meg a fogyókúra a nyaralás után... Tényleg én volnék az egyetlen, aki minden nyaraláskor hízik?!
A leves eredete még a római időkre nyúlik vissza állítólag. Akkor még persze paradicsom nélkül... De az igazi azért mégiscsak vele. Az viszont nem árt, ha a feldarabolt, sózott, ecetezett hozzávalók állnak 1-2 napot, de nem kell azért kétségbe esni, ha hirtelen kívánunk rá. Gyorsan készítve is igen jó.
50 dkg paradicsomot,
20 dkg uborkát,
1 db paprikát,
fél fej lila hagymát,
1-2 gerezd fokhagymát, valamint
2 szelet szikkadt kenyeret nagyobb darabokra vágtam,
sóztam, borsoztam, löttyintettem rá
1 evőkanál borecetet. Alaposan összekevertem, majd egy kicsit állni hagytam, míg a zöldségek a sótól levet nem engedtek, amelyek eláztatták a kenyeret. Némi vízzel erre azért rá lehet segíteni. Ezután összeturmixoltam a hozzávalókat és átpasszíroztam. Ezt nem muszáj megtenni, akár rusztikusan darabosan is hagyhatjuk az egészet, de én most krémes levesre vágytam. Passzírozás után vízzel állíthatjuk be a kívánt sűrűséget.
Olíva olajat keverhetünk bele is, vagy csak a tetejére teszünk, ahogy jólesik, de legyen benne mindenképpen. Tálalható zöldfűszerekkel (nálam most petrezselyem és bazsalikom), vagy hagymacsíkokkal, de akár a turmixolástól megmentett durvára vágott zöldségekkel is. Hűtsük be alaposan.
Ebből a mennyiségből két adag lett.
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.25. 11:42:01
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ketyego 2012.07.24. 13:03:30
jankababa 2012.07.24. 14:17:24
mézescsók 2012.07.24. 14:36:55
Ahány ház, annyi szokás:
1./ A paradicsom héját lehúzom.
2./ Sosem teszek bele kenyeret, legfeljebb feltétnek némi pirított kenyérkockát, de azt sem mindig. Csináltam viszont már kenyér helyett pár kocka főtt krumplival sűrítve, de nélküle jobb.
3./ Átszűröm és nem passzírozom. Így igaz,hogy hígabb valamivel, de sokkal levesszerűbb.
4./ Csínján kell bánni az ecettel, ne nyomja el a zöldségek ízét.
5./ Én már az olajjal együtt turmixolom össze.
A családban nyári kedvenc. Télen valahogy sosem jut eszünkbe.
A belevaló zöldségekből félre szoktam tenni kicsit, azt is a tetejére rakom tálaláskor.
kerenszkij 2012.07.24. 18:00:05
Nem véletlenül írják az eredeti receptek, hogy a hozzávalókat összekeverve, lefedve, akár 2 napig is érleljük. Máős lesz, hidd el.