Bár idén nem Spanyolországban nyaraltunk, hazaérve az érett paradicsomok, uborkák és paprikák mégis erre a spanyol leves elkészítésére csábítottak. Pedig még csak hőség sem volt. Egyszerűen csak érezni akartam a friss, édes paradicsomokat. No meg a fogyókúra a nyaralás után... Tényleg én volnék az egyetlen, aki minden nyaraláskor hízik?!

gazpacho hozzávalók.JPG

A leves eredete még a római időkre nyúlik vissza állítólag. Akkor még persze paradicsom nélkül... De az igazi azért mégiscsak vele. Az viszont nem árt, ha a feldarabolt, sózott, ecetezett hozzávalók állnak 1-2 napot, de nem kell azért kétségbe esni, ha hirtelen kívánunk rá. Gyorsan készítve is igen jó. 

gazpacho készen.JPG

50 dkg paradicsomot,

20 dkg uborkát,

1 db paprikát,

fél fej lila hagymát,

1-2 gerezd fokhagymát, valamint

2 szelet szikkadt kenyeret nagyobb darabokra vágtam, 

ztam, borsoztam, löttyintettem rá

1 evőkanál borecetet. Alaposan összekevertem, majd egy kicsit állni hagytam, míg a zöldségek a sótól levet nem engedtek, amelyek eláztatták a kenyeret. Némi vízzel erre azért rá lehet segíteni. Ezután összeturmixoltam a hozzávalókat és átpasszíroztam. Ezt nem muszáj megtenni, akár rusztikusan darabosan is hagyhatjuk az egészet, de én most krémes levesre vágytam. Passzírozás után vízzel állíthatjuk be a kívánt sűrűséget. 

Olíva olajat keverhetünk bele is, vagy csak a tetejére teszünk, ahogy jólesik, de legyen benne mindenképpen. Tálalható zöldfűszerekkel (nálam most petrezselyem és bazsalikom), vagy hagymacsíkokkal, de akár a turmixolástól megmentett durvára vágott zöldségekkel is. Hűtsük be alaposan.

Ebből a mennyiségből két adag lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr584674094

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.25. 11:42:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ketyego 2012.07.24. 13:03:30

Biztosan finom lehet, de ez nem leves, mert azt főzik. Ez egy finom zöldség saláta turmix...

jankababa 2012.07.24. 14:17:24

És amikor teszem azt 300 évvel ezelőtt az andalúz parasztember felesége fogta a szikkadt kenyeret, az olívaolajat, pár szem hagymát meg uborkát, és mindezeket feltehetően mozsárban összetörte, vagy lepasszírozta - mert ugye akkor még nem volt turmixgép - akkor levet csinál, vagy turmixot? Szerintem levest... ja, és sehol nincs leírva, hogy a levest FŐZNI kell...

mézescsók 2012.07.24. 14:36:55

Rekkenő hőségben isteni, az íze fenséges, emellett hűt és pótolja az izzadással elvesztett sókat, vitaminokat.
Ahány ház, annyi szokás:
1./ A paradicsom héját lehúzom.
2./ Sosem teszek bele kenyeret, legfeljebb feltétnek némi pirított kenyérkockát, de azt sem mindig. Csináltam viszont már kenyér helyett pár kocka főtt krumplival sűrítve, de nélküle jobb.
3./ Átszűröm és nem passzírozom. Így igaz,hogy hígabb valamivel, de sokkal levesszerűbb.
4./ Csínján kell bánni az ecettel, ne nyomja el a zöldségek ízét.
5./ Én már az olajjal együtt turmixolom össze.
A családban nyári kedvenc. Télen valahogy sosem jut eszünkbe.
A belevaló zöldségekből félre szoktam tenni kicsit, azt is a tetejére rakom tálaláskor.

kerenszkij 2012.07.24. 18:00:05

@mézescsók: Azért a gazpacho a kicsit összeerjedt kenyér-zöldség kombinációtól lesz az ami. Ettől amit írsz, még tuti finom, csak az nem feltétlenül gazpacho :)
Nem véletlenül írják az eredeti receptek, hogy a hozzávalókat összekeverve, lefedve, akár 2 napig is érleljük. Máős lesz, hidd el.
süti beállítások módosítása