Töltött pulykamell baconbe csomagolva
Címkék: karácsony gomba bacon aszalt gyümölcs pulyka hús
2010.12.29. 09:30
Nálunk otthon nem a hal, hanem a pulyka számított karácsonyi hagyománynak, így mikor karácsony első napján a szüleimet láttuk vendégül, szinte magától adódott, hogy pulykát készítsek. Egészben azonban nem akartam sütni, így a melle húsa mellett döntöttem. De hogy senki se találja túl száraznak, ezért kívülről baconbe burkoltam, belülre pedig kétféle tölteléket készítettem. Mindjárt hasznát is vettem az ajándékomnak: mérhettem a hús belsejének hőmérsékletét (70 foknál akartam kivenni, de 75-nél sikerült). Igazán finom lett, szaftos és ízes, ráadásul hidegen is igen jó vacsorára, reggelire.
4 db fél pulykamellről (összesen kb 2.5 kg) előbb levágtam azt kis különálló húsrészt (nem tudom, van-e ennek valami neve), ezeket most nem használtam, a nagy darabokat pedig úgy vágtam ketté, hogy teljesen szét nem vágtam őket, hanem mintegy kiteríthetővé váltak.
Sózás után ide került a kétféle töltelék:
Gombás:
0.5 dkg gombát apróra vágtam,
1 fej hagymát ugyancsak és
sóval, borssal megpároltam öket. Mikor kicsit kihűlt, ütöttem bele
1 tojást, szórtam bele
kevés zsemlemorzsát, majd fűszereztem
kakukkfűvel és adtam hozzá
5 dkg krémsajtot.
Aszalt gyömölcsös:
5-5 dkg aszalt szilvát, sárgabarackot és meggyet kisebb darabokra vágtam, majd kevés vízben főztem, puhítottam őket,
szegfűborssal fűszereztem és hogy az állaga krémesebb legyen, tettem bele
2 kanál szilvalekvárt is. Betöltéskor pedig nyomtam még bele egy csíkban
camambert sajtot.
A húst összetúztem hústűvel, majd
baconbe burkoltam (pont 40 dkg kellett hozzá), majd 200 fokon előbb alufólia alatt, majd nélküle kb 1.5 - 2 órát sütöttem. Az az igazság, hogy ezúttal nem az időt, hanem a maghőmérőt néztem...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.