Sacher torta

Címkék: csokoládé torta sütemény

2012.01.18. 08:30

Mint tudjuk, igazi Sacher tortát persze csakis Bécsben a Sacherben... És mint minden titkos recept esetében, így ebben az esetben is a legkülönfélébb változatok keringenek a neten, szakácskönyvekben, családi kockásfüzetekben. Mi kb. 25 évvel ezelőtt találkoztunk az első recepttel egy még német nyelvű Burdában. És bár a kép csábító volt, némely hozzávalót nem nagyon tudtunk értelmezni (és még most sem...), így aztán évekkel később egy másik recept lett a mi családi Sacherünk. A hozzá készült különleges tejszínhabot azonban az a bizonyos Burda-beli recept ihlette.

13 dkg étcsokoládét megolvasztunk, kissé hűlni hagyjuk. Közben

13 dkg puha vajat habosra keverünk

10 dkg cukorral, hozzá adjuk a csokoládét majd

6 tojás sárgáját,

13 dkg lisztet, (ha biztosra akarunk menni, lehet hozzá adni 1 teáskanál sütőport is), majd

6 tojásfehérjét, amit

5 dkg cukorral kemény habbá vertünk, óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Nekem 23 cm átmérőjű tortaformám van, ebben szoktam készíteni, de valószínűleg jobb lenne valamivel kisebb ehhez a mennyiséghez, hogy a tészta magasabb legyen. 180 fokos sütőben sütjük 15 percig, majd 150 fokra mérsékeljük a hőt és további kb 45 percig. A tésztának meg kell sülnie, nem maradhat ragacsos, de persze túlszárítani sem szabad... Ha kihűlt, a "púpját" levágjuk (mindig van rá jelentkező, aki megegye...), kettévágjuk és bőven megkenjük

sárgabarack lekvárral. Anyukám aszalt sárgabarackot is szokott bele darabolni, úgy is nagyon jó. A tetejét is megkenem lekvárral, bár ezt már vékonyabban, majd az egész tortát bevonom csokival (kb 15 dkg kell hozzá). A tetjét aszalt sárgabarackkal szoktam díszíteni. A különleges tejszínhab a következőképpen készült:

2 dl tejszínt keményre vertem

1 csomag bourbon vaniliás cukorral, majd apróra vágott

aszalt sárgabarackot kevertem bele, ami előzőleg jóféle barackpálinka "ágyasa" volt. Ez már megosztó volt a tortát illetőleg, volt aki magában ette, volt aki sima habbal, de voltunk ketten, akik szerint ez így volt tökéletes...

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr643549336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cérnamama 2012.01.18. 14:32:16

Már vártam ezt a receptet!

magyarpoker · http://www.chocolatepoker.hu/ 2012.01.18. 14:42:29

csatlakoznék, én is már egy ideje keresem a jó Sacher torta receptet, kipróbálom ezt is, köszi.

2012.01.18. 16:27:39

Hétvégén egy barátunknak szülinapi ebédet készítek. Azt hiszem, ez lesz a szülinapi torta:)

2012.01.31. 11:48:26

@eszterlánc21: Még nem:( A szülinapi torta végül gesztenyés lett (mert az ünnepelt azt kért, de hamarosan elkészítem és akkor jelzek, hogy hogy sikerült:)
süti beállítások módosítása