Két jó dolog volt ebben a május végi, június eleji esős időben: nem kaptam hőgutát futás közben és nőttek a gombák. Itt és most a gombákkal foglalkoznék inkább. Nincs semmi baj a csiperkével, szeretjük, esszük is gyakran, de a vadon növő gombáknak olyan aromája van, amit kár lenne kihagyni, ha hozzá juthatunk. Aki ért hozzá, vagy van gombaszakérő a piacon, az maga is szedheti, a többieknek marad a vásárlás. Meglehetősen borsos áron... Ezért aztán keverhetjük csiperkével, mint most én is. Aztán itt vannak a friss zöldfűszerek. Így frissen egészen más ízük van, mint szárítva: enyhébb, zöldebb, frissebb. Ezeket a növényeket akár egy erkélyen is termeszthetjük és már néhány szál fantasztikusan feldobja a megszokott ételeinket, a téliesebb, nehezebb ételeket is felfrissíti.
Kevés olajon megfuttattam
25 dkg vegyes erdei gombát és
25 dkg csiperkét, persze mindkettőt felszeletelve.
Csipet sóval, borssal ízesítettem, majd amikor már levet eresztett felöntöttem
1 l csirke alaplével (végszükség esetén leveskocka használható), Ekkor adtam hozzá
2 szál újhagymát, 1 gerezd fokhagymát, néhány szál petrezselymet, néhány levél kakukkfüvet, lestyánt és tárkonyt. Kb félóra főzés után behabartam
1 evőkanál liszttel és
1-1 dl tejszínnel és tejföllel néhány percig ezzel is főztem, majd kicsit állni hagytam. Tálalás előtt a belefőtt fűszereket kihalásztam és frissen vágottakkal tálaltam, szerintem néhány csepp citromlé is jót tesz neki.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.