Soha se mondd, hogy soha... A gyerekkoromban oly menő dinnyés rágóval a világból ki lehetett volna üldözni. Ez az íz olyan mély nyomokat hagyott bennem, hogy soha azóta eszembe nem jutott volna a dinnyét másképp enni, mint frissen, hidegen egy forró nyári délutánon... Aztán jött egy felkérés augusztus végi menüsorok összeállítására, ahol oly sok szempontot kellet figyelembe vennem, hogy nem maradt más hátra, mint a megbízóm ajánlatát elfogadni és az egyik desszertnek dinnye sorbet-t ajánlani. Ezzel adott is volt a házi feladatom: elkészíteni, lefényképezni és megenni... Az elkészítés szinte nevetségesen egyszerű volt, a végeredmény pedig minden várakozást felülmúlóan finom! És még szép is :)
Ráadásul augusztus végén már nem minden dinnye igazán tökéletes, ennél a desszertnél azonban a kisebb íz és állagbéli hiányosságok nem befolyásolják a végeredményt. Ezt tanúsíthatom, mert bár az elmúlt hetekben egyik vásárolt dinnyénk jobb volt mint a másik, ez a legutóbbi pont nem...
1 kg héjas dinnyéből a húsát kivájjuk, felkockázzuk, kimagozzuk,
kb 60 dkg dinnyehúst kell kapnunk. Adunk hozzá
kb 4 evőkanál cukrot (vagy egyéb édesítőszert a dinnye édességétől és ízlésünktől függően),
4 evőkanál rumot (vagy vodkát, vagy pezsgőt, ha van éppen kéznél...)
2 evőkanál narancslét. Összeturmixoljuk és 4-5 órára fagyasztóba tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük, hogy krémesebb legyen az állaga, 1x5 perc és 5x1 perc munka, csak az a fránya várakozás ne lenne.
Tálaláskor kigombócozzuk, menta levelekkel díszítjük, de néhány levelet akár bele is fagyaszthatunk. Ha csak kásásra hagyjuk fagyni, akkor pohárból szívószállal is fogyaszthatjuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.