Vagy ez már tulajdonképpen torta? Mondjuk a kettő között félúton... Ezúttal kifejezetten valami almás-túrósat kerestem a neten, mert a túróból nem készült csusza, alma pedig van itthon bőven. Alexandránál találtam egy szimpatikus receptet, amin igazából csak annyit változtattam, hogy a linzer tészta mennyiségét kicsit lecsökkentettem, mert nekem nem 26, hanem 23 cm átmérőjű formám van és kihagytam a mazsolát, mert a nagyobbik nem szereti (legközelebb azért legalább a felébe teszek). Ja és elfeljetettem megnézni, hogy mikor tettem be a sütőbe és mivel hasonló dolgot még nem nagyon sütöttem, úgyhogy eléggé találomra ment a sütési idő. A sütő hőmérsékletéről pedig már nem is ejtek szót... De azért elkészült, szép lett és finom.
A linzertésztához
20 dkg lisztet,
10 dkg hideg vajat (darabolva),
8 dkg cukrot és
egy csipet sót
1-2 evőkanál hideg vízzel gyors mozdulatokkal tésztává gyúrok és hűtőszekrénybe teszek. Közben elkészítem a krémet:
0.5 kg túrót összekeverek
10 dkg cukorral,
3 tojás sárgájával és
1 zacskó vaníliás pudingporral. Ezután habbá verem a
3 tojás fehérjét, majd
2 dl tejszínt is és mindkettőt lazán a túrós krémhez keverem. A linzertésztát kiveszem a hűtőből és kinyújtom a tortaforma méretére úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszúrkálom és beleöntöm a krémet. Ezután
kb 40 dkg almát meghámozok és a tetejére darabolok.
180 fokos sütőben elvileg 1 óra 15 percig kell sütni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2010.11.30. 09:16:49
Bármikor csináltam, ennek nagy sikere volt.