A múltkoriban a hentes meglehetős ráhagyással mérte nekem a fél kiló darált húst. Általában nem olyan nagy probléma ez, de ezúttal mégsem használtam fel azt a plusz 15 dekát, hanem a mélyhűtőbe tettem, majd jó lesz valamire jelszóval. Igazából már akkor megfordult a fejemben a húsgombóc leves, ami aztán néhány nap múltán realizálódott is. Valakinél azt olvastam, hogy ez tulajdonképpen egy fasírt, amit most nem a forró olajba, hanem egy levesbe dobunk. És van is benne valami... ezzel együtt a fiúknak kifejezetten ízlett.
Először összeállítom a gombócokat:
15 dkg darált sertés húst összekeverek
kevés apróra vágott hagymával, fokhagymával és nekiesek a kézimixerrel, hogy minél kevésbé legyen darabos. Ezután adok hozzá
1 tojást és
annyi zsemlemorzsát, hogy jólformázható masszát kapjak, fűszerezem
sóval, borssal, petrezselyemzölddel, majd vizes kézzel kis gombócokat formázok. Ezután apróra vágok
1 fej hagymát és kevés olajon dinszteni kezdem, majd hozzáadok
15 dkg sárgarépát,
10 dkg karalábét és
5 dkg petrezselyem gyökeret kisebb darabokra vágva. Kis ideig együtt párolm a zöldségeket, majd vízzel felengedem
sózom, borsozom,
1 leveskockával ízesítem. Ha felforrt beledobom a gombócokat is és kb fél óra alatt készre főzöm.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.