A recept Stalh Judittól van, a Büntetlen örömök című könyvéből. Mint a legtöbb recept tőle, működik ez is, csak azt nem értem, mit keres ez egy "fogyókúrás" könyvben... Jó néhány évvel ezelőtt megsütöttem már és emlékszem, hogy jó volt, csak a gyerekeknek sok volt benne a kakaó, így annak mennyiségét most feleztem. Arra viszont nem emlékeztem, hogy túl édes lett volna, így a cukormennyiséghez nem nyúltam, de talán jobb lett volna, mert ez így túl geil. Legalábbis nekem. A gyerekek persze eszik, őket ez a legkevésbé sem zavarja, még jó, hogy rögtön két adagot sütöttem. (A recept végén pedig található egy kis árkalkuláció, csak úgy, mert kíváncsiságból utánaszámoltam egy kicsit.)

15 dkg zabpelyhet egy száraz serpenyőben kicsit meg pirítottam, illatosítottam (enélkül is működik persze a dolog, de éppen ráértem), majd a felét ledaráltam (ez amúgy a legolcsóbb módja a zabpehely liszt előállításának). Hozzájuk szitáltam

15 dkg lisztet

2.5 dkg kakaóport (ennek 5 dkg-nak kellene lennie az eredeti recept arányai szerint),

1 mokkáskanál szódabikarbónát, valamint

10 dkg csokoládét apróra vagdosva (eredetileg étcsokit, nálam most tej került bele) és elkevertem a száraz hozzávalókat. Ezután

20 dkg puha vajat kikevertem

30 dkg cukorral (sajnos a nádcukrom éppen elfogyott, pedig az kellene pedig bele, a mennyiséget viszont legközelebb csökkenteni fogom), majd

2 tojással is. Ebbe a krémbe aztán egy fakanállal belekevertem a száraz hozzávalókat is, majd jól tesszük, ha kis időre hidegre tesszük. Én nem tettem, elég izé is volt a helyzet... A tésztából diónyi gombócokat (kb 2.5 dkg-os adagok) formázunk (lehetnek akár kicsit kisebbek is), majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, jókora távolságra. A gombócokat ugyanis fél centi vastagságúra el kell lapítani (én egy lapos aljú üvegpoharat használtam lisztbe mártogatva) és sülés közben még tovább lapulnak. 200 fokos sütőben 8, max. 9 percig sütjük, pár percig hagyjuk még a tepsiben, csak utána tegyük őket rácsra a további hűléshez.

Nekem 39 darab lett belőle, darabonként kb 2.2 dkg-osak, összesen tehát kb. 85 dkg. Kitűnő édes keksz, E betűk nélkül. A zabpehely igen egészséges, a kakaó és az étcsoki is inkább kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, cukor és zsiradék viszont elég sok van benne. Ezt a mennyiséget kb. 800-900 forintért lehet megvenni és kb. ugyanennyibe került megsütni is. Az is igaz viszont, hogy a készen kapható kekszekben nincs valódi csokoládé és jó minőségű kakaó, hogy a vajról már ne is beszéljünk... Szóval, itthon kiváló minőségű kekszet készíthetünk a a bolti gagyi árából.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr283963708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.29. 16:04:03

Ezt a kekszet korábban én is megsütöttem az említett könyvből...mi is szerettük:) Gondolom a viszonylag magas rosttartalma miatt került a büntetlen örömök közé:)

Zsibrák 2012.01.29. 22:34:39

Köszönöm a receptet! Én biztosan imádni fogom (sajnos)... a gyerek is megeszi majd (remélem)...
süti beállítások módosítása