Nem akarom felfedezni a spanyolviaszt. Egyszerűen csak leírom ide, hogy itt legyen. Sokáig szkeptikus voltam az alaplevekkel. Mert hogy micsoda macera, meg hol tárolom és nem is olyan nagy szám. De az idő múltával nőtt a kíváncsiságom és egyre nagyobb ellenérzésekkel viseltettem a leveskockák iránt, így aztán kb fél éve, egy éve elkezdtem én is az alaplégyártást. Ha jól szervezi az ember a dolgot, akkor nem olyan nagy macera és ha nem ipari méretekben gondolkodunk, akkor a tárolás is megoldható. Egész más íze lesz mindennek, ha alaplével készítjük! Amihez eddig nem használtam leveskockát, most pedig alaplével készítem (pl. gombaleves), azoknak sokkal teltebb, gazdagabb íze lesz. A krémleveseknél viszont kellett egy kis idő, amíg leszoktunk a nátrium glutamát erőteljes ízéről... De most már jól megvagyunk nélküle. Érdekes módon egyébként nekem hiányzott a legjobban a leveskocka íz, a többiek sokkal simábban vették az átállást.

Én úgy szoktam, hogy amikor egyébként is nagyobb főzést rendezek, akkor odateszek egy alaplevet is. Tulajdonképpen pont úgy készül, mint a húsleves, csak nem annyira hús, mint inkább csontos részek vannak benne. Innen művelődtem (meg persze máshonnan is), olvassatok utána ti is.

Végül én nagyjából így csinálom, de van egy kis ahogy esik úgy puffan jellege a dolognak, attól függően, hogy pont mi és menyi is kerül bele aznap...

A csirkecsontokat (nálam jellemzően csirke mellcsont, farhát, szárnytő, olykor a kifilézett comb csontja) megmosom, hideg vízben felteszem főni. Ha felforrt, mérséklem a hőt, leszedegetem a habját és ízesítem a lét:

sóval, szemes borssal, 1-2 babérlevéllel, 1-2 gerezd fokhagymával, 1 fej vöröshagymával, ha éppen van itthon, akor egy darabka póréval is. Kerülnek bele zöldségek: 1-2 sárgarépa, petrezselyem, darabka zeller, karalábé, zöldnek pedig petrezselyemlevél és lestyán. Bátrabbak tehetnek bele kakukkfüvet, rozmaringot is, de ezekkel sokkal erőteljesebb lesz az íze, véleményem szerint így korlátozottabb körben felhasználható. Kb 3 óra lassú főzés után késznek nyilvánítóm és leszűröm. Dobozokba töltöm és hűtőbe teszem addig, amíg a tetején a zsír meg nem dermed, akkor aztán könnyen leszedhető. Ezután következik a fagyasztás kb 1 literes adagokban. Egy ilyen főzés alkalmával általában 2 doboz fagyasztandó adag keletkezik, a harmadikat vagy megesszük azon frissiben levesként, vagy 1-2 napon belül felhasználom.

A csontokról leszedegetett hús és a zöldségek sem vesznek kárba,hús és zöldségkrémet készítek belőle, pár napig akkor tartósítószer (és minden egyéb)mentes és persze finom reggelik, vacsorák lesznek belőlük.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr564327506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jetstream 2013.01.21. 21:33:13

A húsban/csontban is rengeteg a glutamát, a szervezet meg 4x annyit termel, mint amennyit beviszünk, de azért legyen gonosz :)

Az alaplébe (én is azt főzök) nem árt rakni egy kis lestyánt, az megadja a leveskocka ízt :D

eszterlánc21 · http://eszterlancfoz.blog.hu 2013.01.22. 16:34:53

@Jetstream: benne van a receptben, én is teszek :) egy darabig a normál húslevesbe is tettem, de onnan kiutálták... a babérlevéllel együtt...
süti beállítások módosítása