A retró vacsora fő fogása volt ez a töltött hús variáció. Sokat gondolkodtam, hogy csak sima, tojásos, esetleg gombás, vagy csirkemájas legyen a töltelék, míg végül ez utóbbi mellett döntöttem. Leginkább azért, mert az ünnepelt nem csak a töltött húst, hanem a májat is nagyon szereti, így tehát sikerült egy "kettő az egyben" ételt összehoznom. 

csirkemájas dagadó szelet.JPG

A hús szép nagy volt, közel másfél kiló és a hentes nagyon ügyesen szinte az utolsó centiig felszúrta, úgyhogy rengeteg tölteléket felvett végül. Cserébe a húsréteg nem túl vastag, de hát ez van, hozott anyagból dolgozunk...

A töltelékbe 40 dkg kisebb darabokra vágott csirkemáj került, 3 főtt tojás, 2 tejben áztatott zsemle,

1 egész nyers tojás, 1 fej hagyma apróra vágva, megdinsztelve, valamint szükség szerint még egy kis zsemlemorzsa, ha az állag megkívánja, valamint természetesen fűszerek, leginkább só, bors, de a májhoz egy kis majoránna és kakukkfű is jól illik, petrezselyemzöld pedig elvileg rengeteg kellett volna bele, de nekem épp csak egy kicsi volt. A tölteléket a húsba tuszkoljuk, a nyílást összevarrjuk, vagy hústűvel megtűzzük. Kiolajozott tepsibe hagymát és fokhagymát darabolunk, a húst kívülről is fűszerezzük, öntünk alá egy 0,5-1 dl bort, majd alufóliával szorosan lefedjük. 200 fokos sütőben 1 órát így pároljuk, majd a fóliát levéve további 1 órán át készre sütjük. Közben időnként locsolgassuk meg a levével. Bár szerintem igazán hidegen jó, a szeleteléssel akkor is várjunk negyed órát, ha melegen esszük.



A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr685043932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása