Hagyományos húsvéti étel ez mifelénk (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében). Majdnem azt írtam, családi hagyomány is, de anyukám aztán felvilágosított, hogy "csak" vagy 30 éve készíti ő is, annak ellenére, hogy bár gyerekkora óta ismeri ezt az ételt, de az ő családjukban nem ettek ilyet. Aztán egy kolleganőjétől kapta azt a receptet, amit a mai napig használ. Mindenesetre nekem azért úgy maradt meg, hogy nálunk ez húsvéti hagyomány. Főtt sonkával, kaláccsal, friss zöldségekkel az egyik legjobb dolog a világon. Lehet édesebben is készíteni annál, ahogyan mi szoktuk, de mi így szeretjük, az édes és a sós íz határán egyensúlyozva, szerintem így egészíti ki legjobban a főtt sonka sós, füstös ízét.

A képen látható terítő még a nagymamám alkotása, a keresztszemes minta neve "tarpai tulipános".

Elkészítésmódjában két eltérő felfogás létezik, egyik szerint nem szabad, hogy fehér darabkák legyenek benne, a másik szerint ez kifejezett cél. Az anyukám által készített változat az előbbi iskola szerint készül.

10 tojást kissé összekeverünk, de nem kell nagyon felverni, majd hozzáöntjük

1 liter hideg tejhez (lehetőleg friss házi tejet használjunk, de legalábbis zsírosat, frisset). Vastag aljú edényben készítjük, nagyon lassú, egyenletes tűzön, gyakran kevergetve. Ne főzzük magas hőmérsékleten, mert akkor gumis lesz a végeredmény! 

1 kávéskanál sót már az elején beleteszünk,

1 evőkanál cukrot és

2 vaníliás cukrot akkor, amikor már kicsapódott a túró, elvált a savótól. Ekkor egy szűrőbe gézlapot (konyharuhát stb) teszünk, erre üntjük a "túrót" és egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni. Végeredményként egy szép kis gömböt kell kapnunk, amit aztán felhasználásig hűtőben tartunk, majd szeletelve kínáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterlancfoz.blog.hu/api/trackback/id/tr64369817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goodwitch 2012.04.09. 20:36:33

Végre, végre végre! Egy korrekt sárga túró recept. Minden húsvétkor csinálok már vagy 15 éve, de az utóbbi két évben egyre rosszabbul sikerül, mert egy év alatt a recept feledésbe merül, és édesanyám barátnőjével, akitől először a receptet kaptam, már nem tartjuk elég szorosan a kapcsolatot. Persze most már azt is tudom, hogy hol rontottam el. Azt azért még leírhatnád, hogy az egésznek kb. mennyi ideig kell forrnia, ha kell egyáltalán.
süti beállítások módosítása