Eredetileg diós, karamelles sütire készültem. Aztán szembesültem azzal, hogy a dió elfogyott, meg amúgy is, fúj, karamell, sok benne a cukor... És ha már nem dió, akkor mák, ez egyértelmű, nem? Hiszen beigliből, pozsonyi kifliből stb. is diós és mákos van. No, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a mákos süti az finom, egy kis citrommal megbolondítva pedig különösen. Egyszerű kevert tészta, muffin formában is süthető, gyerekek és férfiak is elkezdhetik.
10 dkg mákot,
10 dkg cukorral (nálam fele eritritol) daráljunk össze, majd öntsünk rá
2 dl forró tejet, hagyjuk állni, míg a többi dolgot intézzük.
5 dkg cukrot (fele eritritol) keverjünk habosra
10 dkg vajjal és
2 tojással, valamint
1 citrom reszelt héjával. Adjuk hozzá a tejes mákot is, majd lazán keverjük hozzá a
2 teáskanál sütőporral elvegyített
20 dkg lisztet. A tésztát tegyük muffin formákba, vagy egy 20*30-as kisebb tepsibe és 180 fokos sütőben (hőlégkeverésnél 160) süssük meg 20/30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor van készen. 5-10 perc pihentetés után vegyük ki a formából és tegyünk rá citromos cukormázat. Ehhez
10 dkg porcukrot (fele eritritol) keverjünk el 20 ml citromlével (gyerek gyógyszer adagolóval szoktam kimérni) Ha van kedvünk, megszórhatjuk valami díszítéssel is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.